Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Kopen op afbetaling juist aantrekkelijk voor mensen met een krap budget

21-10-2017
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
1928 keer bekeken
  •  
webwinkel webshop
Gespreid betalen, betalen in termijnen of kopen op afbetaling, meerdere online warenhuizen als Wehkamp , Otto en Klingel bieden het als optie aan bij hun klanten. Maar daarbij vragen ze de maximaal toegestane rente van 14%. Waarom kiezen mensen ervoor om tegen een torenhoge rente te lenen?
Gerrit de Wit uit Rotterdam heeft een licht verstandelijke beperking en moet leven van een Wajong-uitkering en toeslagen. Erg breed heeft hij het dus niet. Maar toen hij in 2009 op zichzelf ging wonen had hij wel een complete inrichting nodig. Vanwege zijn beperkte budget besloot hij allerlei producten voor zijn woning te kopen bij Wehkamp met de mogelijkheid daar gespreid voor te betalen. Ook in de jaren daarna bleef De Wit op de pof kopen bij Wehkamp, zonder goed na te denken over de consequenties.
Klanten betalen jaarlijks tientallen miljoenen aan rente
De Rotterdammer is niet de enige die bij Wehkamp op afbetaling spullen heeft gekocht of een lening heeft afgesloten. In 2015 schrijft RFS Holland Holding, waar Wehkamp onder valt, in haar jaarverslag dat zo’n 285.000 consumenten een krediet hebben bij het bedrijf. Afgelopen april hadden consumenten in totaal voor ruim 450 miljoen euro bij Wehkamp geleend. RFS Holland Holding bracht in het afgelopen boekjaar ruim 60 miljoen euro in rekening bij klanten voor haar financiële activiteiten. Het grootste deel daarvan zijn rentebetalingen.  
Deskundigen vertellen aan Kassa dat juist voor mensen in een financieel kwetsbare positie het kopen op afbetaling aantrekkelijk lijkt. Uit onderzoek blijkt dat zij vaak leven van dag tot dag, dat de financiële krapte voor stress kan zorgen die de keuzes beïnvloed en daardoor niet goed wordt nagedacht over de lange termijnconsequenties van een aankoop op afbetaling.
Geen andere keus dan kopen op afbetaling
Daarbij is het ook nog eens zo dat de keuze voor mensen met een krap budget maar beperkt is. Als de koelkast kapot gaat, dan moet er toch een nieuwe komen. Maar in die situatie is het voor deze doelgroep vaak niet mogelijk om kredieten tegen een redelijke rente af te sluiten. De enige optie die dan overblijft is het kopen op afbetaling tegen de maximale rente van 14%.
Gerrit de Wit is nog 68 maanden bezig met afbetalen voordat hij zijn lening heeft afgelost. Op dit moment heeft hij nog een bedrag van 3452 euro openstaan bij Wehkamp. Met een rente van 14% betaalt hij daar de komende 5 en een halve jaar nog eens 1443,36 euro bovenop. Nu De Wit de financiële consequenties onder ogen ziet van het op de pof kopen bij Wehkamp heeft hij grote spijt. Hij wil graag ergens anders tegen een lagere rente een lening afsluiten, maar dat lukt hem niet.
Wehkamp past toetsingssysteem aan
Wehkamp stelt dat het zich bij de kredietverstrekking aan Gerrit, aan de geldende wet en regelgeving heeft gehouden en dat zijn kredietwaardigheid is getoetst. Het bedrijf is op het moment wel bezig om dat toetsingssysteem aan te passen. Inmiddels is er ook contact geweest met Gerrit de Wit om te kijken of hij geholpen kan worden. De volledige reactie van Wehkamp leest u HIER .

Meer over:

wehkamp, rente
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!