Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Laatste kans voor compensatie van je DSB-krediet

24-10-2015
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
427 keer bekeken
  •  
20151024-kassa-woekerpolis_2.jpg
De DSB Bank ging in 2009 failliet en heeft duizenden mensen in de financiële problemen gebracht. Curatoren zijn nog steeds bezig met het opruimen van de puinhopen die Scheringa achterliet en het uitkeren van compensaties voor mensen met te dure leningen. Alleen loopt de termijn om in aanmerking te komen voor compensatie binnenkort af. Wat kan je doen?
DSB: hoe zat het ook alweer?
In 2009 ging de DSB Bank failliet nadat ze jarenlang klanten veel te dure polissen hadden verkocht. Het ging daarbij vooral om twee producten. Allereerst de koopsompolissen waarmee mensen zich verzekerden van een uitkering bij overlijden of arbeidsongeschiktheid. Voor die verzekeringen betaalde je ineens een premie. Dat is de koopsom. Van die premie ging gemiddeld ruim 60% als provisie naar de DSB Bank die optrad als tussenpersoon. Daarnaast werden klanten veel te hoge kredieten verkocht waardoor ze in de financiële problemen kwamen.
Compensatieregeling
Vanaf 19 september 2011 hebben gedupeerde klanten van DSB Bank gebruik kunnen maken van een compensatieregeling. Deze was afgesproken tussen de curatoren van de failliete boedel en belangenorganisaties, namelijk de Stichting Platform Aandelen Lease (PAL), Stichting Steunfonds Probleemhypotheken (SSP) en de Stichting Belangen Rechtsbijstand Verzekerden SBR)
Compensatieregeling verbindend verklaard    
Op 4 november 2014 heeft de rechter die compensatieregeling 'verbindend verklaard'. Alle (oud)klanten van wie de adresgegevens beschikbaar waren, zijn toen aangeschreven en gewezen op de zogenaamde WCAM-regeling. Totaal zijn er toen meer dan 300.000 brieven verstuurd.
Meld je voor 8 november 2015!
Er zijn nog steeds mensen die zich niet hebben gemeld. Hoeveel dat zijn weten de curatoren niet, maar zij nodigen (oud)klanten uit zich te melden zodat hun dossier beoordeeld kan worden. En dat moet snel, want de claimperiode loopt op 8 november af. Hier staat hoe dat in zijn werk gaat.
Stand van zaken
130.000 mensen hebben zich wel gemeld voor een compensatie. Daarvan hebben bijna 100.000 mensen een compensatie ontvangen, 30.000 mensen niet. Een gemiddeld bedrag aan compensatie kunnen de curatoren niet noemen. Het kan een bedrag zijn van €500, €1000 of €1800, maar er zijn ook mensen die vele duizenden euro's aan compensatie hebben ontvangen. Deze mensen hebben bijvoorbeeld ooit talloze veel te dure koopsommen gekocht. Een gemiddeld compensatiebedrag zegt daarom niets, aldus de curatoren.
Veel te dure lening verkocht
Willem en Ge gingen in 2007 naar de DSB Bank voor een lening van €6000 euro om een auto te kopen. Daarvoor is hen een tweede hypotheek verkocht. Toen ze bij de notaris kwamen, bleken ze €21.000 geleend te hebben. Er waren hen namelijk ook twee veel te dure overlijdensrisicoverzekeringen verkocht. Willem en Ge hebben gelukkig uiteindelijk een groot deel van het teveel geleende bedrag vergoed gekregen uit de compensatieregeling. Rob Goedhart, voorzitter van de Stichting Steunfonds Probleemhypotheken en voorzitter van de Stichting Geldbelangen heeft Willem en Ge daarbij bijgestaan.
€314 miljoen
Eind 2014 is de inschatting gemaakt dat er in totaal €314 miljoen aan compensaties wordt toegekend. Op dat moment was er al €207 miljoen aan compensatie uitgekeerd.
Compensatie gaat in lening
Als mensen nog een lening hebben wordt de compensatie met de lening verrekend . In dat geval krijg je de compensatie dus niet contant in handen. Als de lening al is afgelopen ontvangen gedupeerden driekwart contant en voor de rest van de vordering scharen ze zich in de rij van alle schuldeisers. 
DSB Bank bestaat nog
In Kassa licht Ben Knüppe het één en ander toe. Hij is één van de curatoren die belast is met de afwikkeling van het faillissement. Doel is om de belangen van alle (oud)klanten en andere schuldeisers zo goed mogelijk te behartigen. De rechter-commissaris en de AFM houden hier strikt toezicht op. Alle zaken van de bank worden daarom voortgezet, omdat de bank nog 90.000 lopende leningen heeft. Het gaat daarbij om een bedrag van ruim €4 miljard. In 2014 is ook nog een winst gemaakt van €132 miljoen euro.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!