Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Mozzarellatest: welke mozzarella van koemelk is het lekkerst?

  •  
06-05-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
3436 keer bekeken
  •  
mozzarella.jpg
Wie denkt dat mozzarella een goedkope, zelfs wat flauwe kaas is, is nog nooit in Napels geweest. Daar is het een delicatesse, een verse kaas met een sterrenstatus. Alleen hebben Napolitanen het niet over de koemelkmozzarella zoals hij bij ons vaak wordt verkocht, maar over Mozzarella di Bufala. Gemaakt van echte buffelmelk, die je het liefste los eet, puur. Mozzarella van koemelk heet in Napels ‘fior di latte’ en wordt door de Napolitanen eigenlijk alleen gebruikt om mee te koken.
Geschiedenis
Mozzarella komt van het Napolitaanse woord ‘mozzare’ en betekent knijpen. De ambachtelijk gemaakte mozzarella wordt namelijk met de hand afgeknepen en krijgt daarom de speciale ronde vorm. Je kunt zo ook altijd zien of een mozzarella met de hand is gemaakt of met de machine. Met de hand is er een soort tuitje te zien, en met de machine zie je een snijrand. Natuurlijk geven alle Italianen de voorkeur aan met de hand gescheurde mozzarella.
Mozzarella van koemelk – fior di latte
Omdat de kazen zo verschillend zijn, testen we ze apart. Deze week de mozzarella van koemelk, oftewel: fior di latte. We kopen er zeven en nemen ze mee naar het hart van de mozzarella: de Italiaanse regio Campanië met Napels als hoofdstad. Tijdens het transport worden de kazen bewaard volgens het etiket.
Testpanel en criteria
De kazen worden geproefd door deze vijf Napolitanen, alle vijf met een passie voor mozzarella. Ze letten op structuur, smaak, kleur en of de fior di latte, oftewel koemelkmozzarella, een bijzondere smaak heeft.
Uitslag
Ondanks dat onze testers erg kritisch zijn, vallen de koemelkmozzarella’s best in de smaak. Als laatste met een 4,2 is geëindigd: de mozzarella van Galbani. Onze testers vonden hem te zacht en te boterig. Op de derde plek is de Jumbo Mozzarella geëindigd met een 5,8. Het testpanel vond deze mozzarella te zacht en erg eenvoudig van smaak. Op de tweede plek is de mozzarella van de Aldi geëindigd met een 5,8. Een beetje droog, maar een stuk dichterbij de smaak van echte fior di latte. De enige koemelkmozzarella met een ruime voldoende was die van de Plus. De winnaar van de test met als eindcijfer een 7,4. De kaas had een goede textuur en een uitgesproken smaak. Bekijk de volledige resultaten hieronder.
Mozzarella uitslag
* De Züger Frischkäse Bio-Mozzarella is alleen verkrijgbaar in 100 gram voor €1,69. Als we dit omrekenen naar 125 gram, dan is de prijs €2,11.
* De Mozzarella van de Aldi staat op nummer 2 met een 5,8, omdat deze goedkoper is dan de Jumbo Mozzarella die eveneens een 5,8 scoort.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!