Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Noodzakelijke hulphonden worden vaak niet vergoed

16-09-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
3175 keer bekeken
  •  
Schermafbeelding 2017-09-15 om 16.39.14
Voor kinderen met autisme kan een hulphond van levensbelang zijn. Ze zorgen ervoor dat het kind socialer en zelfstandiger wordt waardoor het hele gezin beter kan functioneren. Toch krijgen veel kinderen deze peperdure honden niet vergoed.
Trainingshonden
Honden met een zorg-, signaal-, of begeleidende functie krijgen verschillende benamingen. Deze honden worden over het algemeen assistentiehonden genoemd. De autismegeleidehondis getraind om kinderen en volwassenen met autisme te begeleiden en therapeutisch te ondersteunen. Maar ook andere kinderen én volwassen met PTSS, epilepsie of andere stoornis zijn gebaat bij een speciaal opgeleide hond.
Wetenschappelijk onderzoek
Er wordt internationaal weinig onderzoek gedaan naar dit onderwerp, maar Prof. Dr. Marie Jose Enders is een autoriteit op dit gebied. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat de aanwezigheid van een autismegeleidehond de kwaliteit van leven van kind en gezin positief beïnvloedt. Een hond biedt veiligheid, mobiliteit en ontspanning.
Soorten trainingen en opleidingsscholen
Een professioneel getrainde hond kost al snel rond de 20.000 euro. KNGF geleidenhonden vergoedt de hulphonden volledig. Vorig jaar kregen ze bijna 70 aanvragen binnen. Maar liefst 68% wordt om verschillende redenen afgewezen. De overige 12 moeten een jaar wachten voor ze een hond krijgen toegewezen. Ook landelijke initiatieven zoals Hulpenhonden voor Autisme , de Click , en stichting BulterMekke krijgen honderden aanvragen per jaar binnen, waarvan het merendeel, om verschillende redenen, niet worden toegekend.
De organisaties trainen ongeveer 24 honden per jaar. De kosten voor deze trainingen en de hond moeten de aanvragers zelf betalen. Als je geen of een gedeeltelijke vergoeding voor de training met je hulphond krijgt dat kun je terecht bij bijvoorbeeld St. Hond kan de was doen , die zorgt dan voor financiële ondersteuning.
In heel Nederland staan ondertussen honderden mensen op een wachtlijst voor een professioneel getrainde hond. Professor dr. Marie Jose Enders waarschuwt voor wildgroei. “Er zijn te veel dierentherapeuten die zeggen dat een dier goed voor een kind is en daar veel geld aan verdienen.”
Keurmerken
Een geaccrediteerde school heeft een internationaal keurmerk van de  ADEu / ADI . Zij screenen hulphondenscholen op geschiktheid, zowel organisatorisch als inhoudelijk. Bij deze scholen zijn de kwaliteit en continuïteit gewaarborgd. Op dit moment is er geen Nederlands keurmerk voor hulphondenorganisaties.
Vergoeding door zorgverzekeraar of gemeente?
Zorgverzekeraars vergoeden alleen ADL-honden, signaalhonden en blindengeleidehonden. Wordt de assistentiehond niet vanuit de ZVW vergoed, dan kun je aanspraak maken op de maatwerkvoorziening. Of er dan een verstrekking komt is afhankelijk van de gemeentelijke verordeningen en ter beoordeling van de gemeente .
Kamervragen
Omdat er toch nog veel onduidelijkheid is over wanneer een assistentiehond wel of niet vergoed wordt, heeft Vera Bergkamp (D66) Kamervragen gesteld. Autismegeleidehonden worden niet vergoed door de Zorgverzekeraar maar de minister heeft opdracht gegeven om onderzoek te doen naar de effectiviteit van epilepsie- en PTSS-honden.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!