Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

NVWA haalt levensgevaarlijke wensballonnen uit de verkoop

14-05-2016
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
Fallback image for card
Uit onderzoek van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit blijkt dat vier van de dertien onderzochte wensballonnen zo gevaarlijk zijn dat ze uit de verkoop zijn gehaald. Wensballonnen zijn een relatief nieuw verschijnsel in Nederland. De hype is overgewaaid uit Azië waar wensballonnen een ceremoniële rol vervullen bij bijvoorbeeld bruiloften.
Regels voor wensballonnen
In 2009 heeft de NVWA onderzoek verricht naar de veiligheid van wensballonnen. Op basis van een risicoanalyse zijn technische regels opgezet en veiligheidseisen opgesteld. De belangrijkste zijn: het bakje waar de vlam in zit moet goed sluiten, zodat de vlam er niet uitslaat wanneer hij bijvoorbeeld op een rieten dak landt. De kap moet van geïmpregneerd papier zijn, zodat die geen vlam vat en er mag geen metaal in verwerkt zijn. Dat kan namelijk een vliegtuig ontregelen als het in de motor terecht komt. Er zijn ook wettelijke regels voor wensballonnen die te vinden zijn op de website van de NVWA.
Onderzoek
Nu heeft de NVWA een nieuw onderzoek gedaan om te kijken of de huidige wensballonnen aan de veiligheidseisen voldoen. Vijf van de dertien wensballonnen voldeden niet aan de eisen. Vier wensballonnen bleken een technische tekortkoming te vertonen en bovendien ontbraken één of meer verplichte aanduidingen. Het laboratorium van de NVWA onderzocht de wensballonnen op een aantal fysisch mechanische eigenschappen:

- de mate waarin het papier van de wensballon vlam kan vatten
- de uitvoering van de brander die zodanig moet zijn dat kans op vlamoverdracht wordt geminimaliseerd
- de maatvoering van de wensballon die maximaal 75 cm in doorsnee mag zijn
- de afwezigheid van metaal(draad) in de wensballon
Ook werd beoordeeld of op de verpakking, of het etiket, de volgende verplichte aanwijzingen (voor veilig gebruik) waren vermeld:

- 'Pas op brandgevaarlijk! 18+' en 'Dit product kan bij onjuist gebruik brand veroorzaken, lees daarom eerst de gebruiksaanwijzing' 
- gebruiksaanwijzing

- naam/adres gegevens importeur of fabrikant

- aanduiding type wensballon en/of batchnummer
Conclusies
Van de dertien onderzochte wensballonnen voldeed bijna een derde (vier) niet aan de technische veiligheidseisen en ontbraken de aanwijzingen voor veilig gebruik. De verkoop van deze producten is gestaakt. Drie van de vier onveilige wensballonnen werden aangekocht via internet en aangeboden door niet in Nederland gevestigde importeurs/leveranciers. Één wensballon bleek wel aan de technische veiligheidseisen te voldoen, doch er ontbraken aanwijzingen voor veilig gebruik. Een aanpassing van het etiket c.q. de verpakking is hiervoor geëist. De in Nederland gevestigde importeursleveranciers (die verreweg het grootste marktaandeel hebben) houden zich goed aan de veiligheidsregels. De ene aangetroffen uitzondering betrof een incidentele partij. Wensballonnen aangekocht via internet en afkomstig van niet in Nederland gevestigde importeurs/leveranciers voldeden op één na (een Belgische leverancier) niet aan de veiligheidseisen.
Lees hier  een factsheet over het wensballonnenonderzoek van de NVWA.
Brandweer
De brandweer maakt zich na een aantal incidenten grote zorgen over de wensballon. De wensballonnen zijn in Nederland niet verboden, maar de brandweer heeft wel een handige flyer gemaakt waar helder opstaat hoe je zo veilig mogelijk van een wensballon kan genieten.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!