Iedere zaterdag om 19.05 uur op NPO 1

  • Onduidelijkheid over publiceren kinderfoto’s na invoering privacywet

    scholieren kinderen schoolreisje 930

    We maken en delen massaal foto’s en video’s van alles wat onze kinderen meemaken op school of bij hun vereniging. Maar sinds een aantal maanden gelden er strenge regels rondom de privacy van jezelf en je kinderen. Het is bij wet niet meer toegestaan om zonder uitdrukkelijke toestemming van jou als ouder beeld online te plaatsen van je kinderen. Het lijkt een heldere wet, maar in de praktijk bestaat er veel onduidelijkheid.  

    Wat zijn nou persoonsgegevens? 

    De nieuwe wet Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) is sinds 25 mei 2018 van toepassing. Hierin zijn jouw persoonsgegevens beschermd en mogen deze simpelweg niet meer zonder jouw toestemming verwerkt, en dus ook niet gepubliceerd, worden. 

    Onder persoonsgegevens valt alle informatie die direct over jou gaat, ofwel naar jou te herleiden is. Voorbeelden zijn je naam, adres of woonplaats. Maar ook gevoeligere gegevens zoals je ras, godsdienst, vingerafdrukken of gezondheid vallen hieronder. Deze laatste worden ook wel bijzondere persoonsgegevens genoemd en zijn door de AVG extra beschermd. Een foto lijkt op basis van deze definities niet direct een persoonsgegeven. Dit is echter wel het geval op het moment dat de foto unieke identificatie van jou als persoon mogelijk maakt. Herkenbaar jou dus. En voor publicatie daarvan buiten de huishoudelijke kring heb je dus toestemming nodig.  

    Toestemming voor kinderen onder 16 jaar 

    Toestemming moet je vrijwillig, specifiek voor dat doel en vooraf aan de publicatie kunnen geven. Hier betekent vrijwillig vrij en niet onder druk, en specifiek houdt in dat het doel duidelijk is van tevoren, bijvoorbeeld voor commerciële publicaties of promotie op sociale media. Is dit alles niet gebeurd, dan heeft diegene die jouw gegevens openbaar heeft gepubliceerd dus geen uitzondering verkregen van jouw privacyrecht. In het geval van kinderen onder de 16 jaar ben je als ouder ook nog eens verantwoordelijk. Staat je kind herkenbaar in beeld? Dan moeten scholen, verenigingen en andere organisaties aan kunnen tonen dat jij als ouder vrij, zonder druk en specifiek voor dat doel toestemming hebt gegeven voor publicatie. En bedenk je je een paar maanden later? Dan mag je die toestemming ook altijd weer intrekken.  

    Huiselijk gebruik mag wel 

    Dit maakt dat scholen en verenigingen extra maatregelen nemen om te voorkomen dat er foto’s van jouw kind gepubliceerd worden. Maar mag jij dan ook niet meer die kampioensfoto van je dochter openbaar delen op bijvoorbeeld Facebook? Waar ligt de scheidslijn? "Ouders mogen voor huiselijk gebruik zelf foto’s maken, dat is geen probleem. Dat is iets anders dan beelden zomaar integraal op YouTube of een website plaatsen. Dat mag niet zomaar, en terecht", aldus een woordvoerder van de Autoriteit Persoonsgegevens. "Er kunnen goede redenen zijn waarom ouders en kinderen niet willen dat beelden tot in lengte van dagen openbaar zijn. Staat iets eenmaal online, dan staat het eigenlijk voor altijd online. Het is goed dat er een privacywet is die mensen sterke rechten geeft."

    Meer informatie 

    Meer weten over de regels voor jou, of je school of verenigingen. Kijk ook eens op onderstaande websites voor meer toelichting. 

    Autoriteit Persoonsgegevens biedt hier meer informatie voor scholen. De brancheorganisatie Kennisnet wijdt ook uit over wat scholen geregeld moeten hebben. Verder biedt Ouders.nl een serie over kinderen en de AVG, met hier deel 2 over sociale media.