Vanaf 7 september iedere zaterdag om 19.05 uur op NPO 1

 • Problemen met contracteren maken keuze zorgverzekering extra moeilijk

  Je hebt nog negentien dagen om je huidige verzekering op te zeggen. Wat is wijsheid? Blijven waar je zit of overstappen naar een andere zorgverzekeraar?

  Volop in het nieuws deze week zijn de problemen rondom contracteren. Het is nog niet duidelijk met welke ziekenhuizen de verschillende zorgverzekeraars contracten hebben. Zodoende is het voor consumenten onduidelijk welke behandelingen bij welke zorgverleners worden vergoed.

  Ziekenhuis

  Stel je krijgt de diagnose kanker. Als je die boodschap krijgt, denk je waarschijnlijk niet meteen aan contact met je zorgverzekeraar over wat je wel en wat je niet krijgt vergoed. Of dat het dichtstbijzijnde ziekenhuis of het ziekenhuis waar je graag naar toe zou willen gaan eigenlijk wel een contract heeft met jouw zorgverzekeraar. "Je wilt weten waar je aan toe bent", zo zegt directeur-bestuurder Dianda Veldman van NPCF. "Er is helaas nog zo veel onduidelijk. Helderheid in het poliswoud is hard nodig, ook als het gaat om contractering. Een verkeerde polis kan mensen duur komen te staan."


  Moeizaam

  Volgens Peter Ruys van vergelijkingssite ZorgKiezer.nl ging de contractering de laatste jaren ook moeizaam, maar is het dit jaar wel extreem. Op dit moment heeft VGZ 55% van de ziekenhuizen gecontracteerd, Achmea heeft rond de 90%, CZ 35% en Menzis de 70% tot 80%, gecontracteerd. Op VGZ na geven de andere grote verzekeraars de garantie dat klanten volgend jaar overal terecht kunnen. Overal terecht kunnen wil nog niet zeggen dat de volledige rekening wordt vergoed. Ook niet als je een restitutieverzekering hebt.


  Naast ziekenhuizen sluiten zorgverzekeraars ook contracten met andere zorgaanbieders zoals fysiotherapeuten, huisartsen en wijkverpleging. Ook die zijn nog niet allemaal rond of kunnen in het nieuwe jaar wijzigen. De NPCF adviseert mensen de polisvoorwaarden goed te bekijken.