Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Sinaasappelsaptest: welk glaasje jus d’orange is het lekkerst?

  •  
29-10-2016
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
10570 keer bekeken
  •  
Sinaasappelsaptest
Het is voor velen een goed begin van de dag: een lekker glas sinaasappelsap. In menig huishouden is het op de luie zondagochtend op de ontbijttafel te vinden. Het lekkerste is natuurlijk om zelf je sapje te persen, maar gemak dient de mens en daarom is er in supermarkten een enorme keuze aan sappen verkrijgbaar. We nodigden drie deskundigen uit om sinaasappelsappen te testen, zodat jij weet welke je het beste bij jouw ontbijtje kunt serveren.
Om te voorkomen dat we (sinaas)appels met peren gingen vergelijken moesten we eerst een selectie maken. Dat bleek makkelijker gezegd dan gedaan. Want wat is eigenlijk het verschil tussen alle sappen in de winkel? En wat is de gezondste keuze? Kun je er beter een uit de koeling nemen of juist een houdbare? Dat zochten we uit. Klik hier om naar het artikel te gaan.
De deskundigen
De uiteindelijke selectie bestaat uit versgeperste sappen uit de koeling van acht grote supermarkten.We vroegen aan drie deskundigen om deze blind te proeven, om erachter te komen wat voor vruchtvlees we in de kuip hebben.
Denise Kortlever is culinair auteur en een echte ontbijtkenner. Vorig jaar kwam haar boek “All-day breakfast” uit, waarin ontbijtrecepten van over de hele wereld staan. Volgens Denise is een glaasje sinaasappelsap een goede start van je dag vanwege de frisse smaak en geur.
Groenteboer Wim Landwaart is met zijn groentespeciaalzaak Landwaart Culinair in 2012 uitgeroepen tot ‘beste groenteman van Nederland’.
Lydia van den Heuvel is fijnproefster en eigenaresse van vergader- en theaterlocatie de Kunsthof , waar je ook kunt overnachten. Het bereiden van een lekker ontbijt is dus niks nieuws voor haar.
De uitslag
Voor een aantal sappen is de uitslag wel erg zuur. Drie van de acht sappen krijgen van de deskundigen een onvoldoende. Het ‘Chef Select to go sinaasappelsap’ van de Lidl eindigt als laatste in onze test met een 4,3. Niet veel hoger staat het goedkoopste sapje, de ‘Pure Fruit sinaasappelsap’ van de ALDI met een 4,5. De absolute winnaar is het ‘Top’s Fresh sap’ van de Dirk. Opvallend is ook dat het duurste sap, het ‘I’m Bio sinaasappelsap’ dat onder andere verkrijgbaar is bij de Ekoplaza, met een magere 5,5 in de middenmoot eindigt.
Merk
Waar te koop
Inhoud
Prijs
Cijfer
Opmerkingen
1
Top's Fresh Sinaasappel
Dirk
1 liter
€ 2,85
7,7
Heeft een mooie, natuurlijke oranje kleur en goede dikte met veel vruchtvlees. Hij is goed zoet met een klein zuurtje, een mooie balans.
2
PLUS 100% vers sap sinaasappel
PLUS
1 liter
€ 3,00
6,5
Prima natuurlijke geur en groffe textuur met lekker veel vruchtvlees. Zoete smaak die wel iets chemisch lijkt.
3
AH vers sap sinaasappel
Albert Heijn
1 liter
€ 3,00
6,3
Een friszure sinaasappelgeur komt je tegemoet. Heeft een goede hoeveelheid vruchtvlees en op zich een goede smaak, maar heeft een bittere/zure nasmaak.
4
Jumbo Vers sinaasappelsap 100% puur
Jumbo
1 liter
€ 2,97
5,5
Ruikt echt naar sinaasappel en ziet er goed uit. Deze belooft in eerste instantie veel maar valt qua smaak tegen. Hij lijkt aangelengd met een waterige textuur, weinig vruchtvlees en erg zure smaak.
5
I'm Bio sinaasappelsap
(O.a. Ekoplaza)
1 liter
€ 4,49
5,5
Het duurste sap uit de test heeft een vreemde textuur met weinig vruchtvlees dat wel gemalen lijkt en erg vettig/olieachtig is. De geur is fris, maar wel iets chemisch.
6
HEMA sinaasappelsap vers geperst
HEMA
1 liter
€ 2,75
4,8
Erg zuur, een prikkende zuurballensmaak. Ook de geur is erg zurig en kunstmatig. Er zit een redelijke hoeveelheid vruchtvlees in.
7
Pure Fruit sinaasappelsap
ALDI
1 liter
€ 1,59
4,5
Erg smaakloos, een vlak en saai sapje. Ruikt bovendien heel onnatuurlijk en is erg waterig met zeer weinig vruchtvlees, het lijkt wel alsof hij aangelengd is.
8
Chef Select to go sinaasappel
Lidl
500 ml
€ 1,49
4,3
Lijkt op een concentraat door de zure, vlakke smaak. Ook de geur is muf en kunstmatig en er zit bijna geen vruchtvlees in, alsof hij gezeefd is.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!