Iedere zaterdag om 19.05 uur op NPO 1

 • Test: Cabernet Sauvignon wijnen onder een tientje

  Rubriek: Tests

  wine-541922_1280.jpg
  De dagen worden korter, de avonden langer, de kachel of cv gaat weer aan met een lekker wijntje erbij. Dan niet een lichte sloeberwijn, maar een wat steviger exemplaar. Welke Cabernet Sauvignon onder een tientje is het lekkerst?

  Tien keer Cabernet Sauvignon

  Kassa kocht in diverse winkels en via twee websites tien Cabernet Sauvignon wijnen. We hebben gekozen voor deze druif, omdat dit een populaire druif is. Hij past bovendien goed bij bijvoorbeeld een stevig stuk vlees en wild aan de kerstdis. Ook wordt de Cabernet Sauvignon vaak gemengd met andere druiven. Zo worden de Bordeaux-wijnen gemaakt van Cabernet Sauvignon- en Merlot-druiven.

   

  Herkomst
  De wijnen zijn afkomstig uit verschillende gebieden. Argentinië, Bulgarije, Californië, Australië, Zuid-Afrika, Frankrijk en een paar uit Chili. We hebben wijnen gekocht van maximaal €10.


  Wie zijn de deskundigen?

  - Ellen Dekkers is vinoloog. Ze schrijft al jaren over wijn in het tijdschrift Delicious.

  - Harold Hamersma is wijnjournalist. Hij is ook de auteur van De Grote Hamersma waarvan de 2015-editie in de winkel ligt. Harold deed al vaker met plezier mee aan wijnproeverijen in Kassa.

  - Daarnaast hebben we wijnschrijver Nicolaas Klei uitgenodigd. Hij is de auteur van de populaire Omfietswijngids. Ook hiervan ligt de editie 2015 in de winkel.


  Uitslag van de test

  Ellen, Harold en Nicolaas hebben de wijnen blind geproefd. Na veel ruiken, walsen, proeven en spugen kwamen ze tot de volgende uitslag:
  MerkWinkelPrijsCijferOpmerkingen
  1.G7 The 7th GenerationHEMA€4,758,0Cassiskracht 14, direct, recht voor zijn raap, koffie, chocola, plezant, kruidigheid heerlijk in combinatie met explosie aan cassis, 'swingende kerstjurk met hoge hakken'
  2.Blackhawk Blue LabelWijnbeurs.nl€9,997,8Volle rijpe Cabernet Sauvignon, aardig wat hout, goede tafelwijn voor bij stuk gebraad
  3.Casillero del DiabloAlbert Heijn€6,597,7Sappig fruit, cacaovleug, koffie, goed in balans, bitters in afdronk
  4.GatoNegroPLUS, Jumbo€4,797,3Vriendelijk, fruit, espresso, hout, specerijen, goede tannines, borrelwijn
  5.Canepa ReservaJumbo€6,997,3Goede eetwijn, wijn heeft wel body, veel kruidigheid door hout, goede tannine
  6.Les MontenayGall & Gall€5,995,8Ruikt goed, karakteristieke cassis, knijpt een beetje dicht naar donker en bitterig, eenzijdig
  7.Jacob's Creek ClassicAlbert Heijn€6,595,3Cassis, levendig, vrij zuur, mist wat body
  8.Cimarosa Western CapeLidl€3,395,0Donker, zit op slot, bitters zijn te overheersend, eenvoudig
  9.QuantumWijnvoordeel.nl€9,984,2Ruikt naar bloemenvaas, klap in je gezicht na afdronk, bitter
  10.GreenBridgeAldi€3,393,8Cassissnoepjes, ruikt niet heel aangenaam, lijkt wel te oud


  Welke wijn hoort nou waarbij?

  Als je in de supermarkt staat is het vaak lastig om een keuze te maken tussen de vele wijnsoorten. Daarom is onderstaand overzicht heel handig om die keuze alvast een stukje makkelijker te maken.

  Via Winefolly.com