Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Test: kant-en-klaarmaaltijden

12-12-2015
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
16300 keer bekeken
  •  
Fallback image for card
Senioren moeten steeds langer zelfstandig blijven wonen. Dat betekent dat je ook je eigen potje moet koken. Hoe makkelijk is het dan als je ook een maaltijd helemaal klaar thuis kunt laten bezorgen? Die hoeven alleen nog even in de magnetron. Wij waren benieuwd wat je dan op je bordje krijgt.

Hoog tijd dus voor een test!
Wij bestelden bij zes leveranciers kant-en-klaar-maaltijden. Bij vier leveranciers (Lekker Thuis, Vers aan Tafel Maaltijdservice, Food Connect en apetito) zijn dat diepvriesmaaltijden. Van Marle De Culinaire Groenteman* ( update juni 2019,* naamswijziging: Van Marle heet nu Uitgekookt.n l) en Maaltijdservice.nl verkopen uitsluitend koelverse maaltijden. 
Bestellen
Vijf van de zes bedrijven leveren in heel Nederland. Wel vaak met uitzondering van de Waddeneilanden. Van Marle De Culinaire Groenteman* levert alleen in het midden van het land. Je bestelt per internet, telefonisch en soms kan het met een ouderwets bestelformulier of per fax. De maaltijden worden aan huis bezorgd. Op welke dag(en) wordt bezorgd staat vaak niet op de website. Om daar achter te komen moet je dan bellen met de leverancier. Bij vier leveranciers betaal je geen bezorgkosten. Bij twee wel: bij Maaltijdservice.nl is dat €3,95 en bij Food Connect €2,25 per bestelling. Dikwijls is er ook een minimum afname van bijvoorbeeld zes maaltijden.
Sucadelapjes en nasi goreng
Voor de test kozen wij twee soorten maaltijden: een maaltijd met sucadelapjes en een maaltijd met nasi goreng. Bij de uitslag van de test staan de maaltijden en de prijzen vermeld. De goedkoopste maaltijd is de nasi van Maaltijdservice.nl van €4,80 en de duurste is het sucadelapje van apetito. Deze kost €6,75.
Verwarmen
De maaltijden moeten worden verwarmd worden in de oven of de magnetron. Voor de test verwarmden wij de maaltijden precies volgens voorschrift. Het Voedingscentrum waarschuwt ervoor dat je de maaltijden altijd goed moet verwarmen. Je moet dus niet denken 'ik doe het wat korter, zodat ik het meteen kan eten'. Verder moet je de maaltijden goed omscheppen, omdat het midden vaak heel heet is en de buitenkant niet.
Amaliagaarde
Bewoners van de serviceflat Amaliagaarde in Baarn kregen de sucadelapjes en de nasi goreng voorgezet. Wij vroegen wat ze daarvan vonden. Kok Pierre Wind proefde en beoordeelde de maaltijden ook. De bevindingen van Pierre staan hieronder.

Uitslag sucadelapjes
 
Goed
- Van Marle De Culinaire Groenteman*: runderlapje in rode wijnsaus, boontjes en gekookte aardappelen voor €6,60. Pierre: "Ziet er smakelijk uit, smaakt naar vlees, zoals je zelf zou koken."
Voldoende
- Lekker Thuis: sucadelapje met bietjes voor €5,95. Pierre: "Vlees niet lekker, bevat zenen."
- Vers aan Tafel Maaltijdservice: sucadelapje met sperziebonen en aardappelpuree voor €5,59. Pierre: "Doorgekookte bonen."
- Food Connect: oma's sudderlapje met bietjes en gekookte aardappelen voor €5,95. Pierre: "Vlees is taai, zitten zenen in.
Onvoldoende
- Maaltijdservice.nl: sucadelapje met rode bietjes en puree voor €5,40. Pierre: "Zitten veel zenen in. Puree heel slap."
- apetito: sucadelapje in jus voor €6,75. Pierre: "Maaltijd is uitgedroogd."
Uitslag nasi goreng
Voldoende
- Lekker Thuis: nasi goreng met kipsaté voor €6,10. Pierre: "Rijst is mooi korrelig."
Matig
- Van Marle De Culinaire Groenteman*: nasi schotel met kipsaté voor €4,95. Pierre: "Iets te gaar gekookte rijst, ruikt naar groente, wat hebben ze met de kip gedaan?"
- Vers aan Tafel Maaltijdservice: nasi goreng speciaal voor €5,59. Pierre: "Saus is zalvig, rijst wel korrelig, smaakt naar de nasikruiden die mijn moeder vroeger gebruikte."
- Food Connect: nasi goreng met babi pangang €5,45. Pierre: "Niet veel smaak, niet echt heel slecht maar bij gemiddelde chinees beter. Rijst is lossig."
Onvoldoende
- apetito: nasi goreng voor €6,35. Pierre: "Rijst is veel te gaar, is net puree."
- Maaltijdservice.nl: babi ketjap met nasi goreng voor €4,80. Pierre: "Vlees is droog en niet te eten. Mist diversiteit. Rijst is mooi droog."
Eten moet feestje zijn
Pierre Wind constateert dat er vooral kooktechnisch veel zaken verkeerd gaan, zoals vlees met zenen, te droog vlees , doorgekookte groente, aardappelen met een vel en te gare rijst. In de studio vertelt hij hoe zijn ideale kant-en-klaarmaaltijd eruit ziet. Hij maakt een kipstoof met bietjes en gekookte aardappelen klaar. Daarbij een komkommersalade en drie doe-het-zelf-handelingen, zoals Pierre dat noemt, namelijk een augurkenpuree, een groene kruidenmix en olijfolie. Belangrijk: een eet-gebruiksaanwijzing. Daarin staat onder andere wat je met de olie en kruiden moet doen. Met die extra's maak je de maaltijd persoonlijk en het ziet er appetijtelijk uit!
Wel en niet in kant-en-klaar
Bepaalde voedingsmiddelen zijn lastig om goed te bereiden voor kant-en-klaarmaaltijden, bijvoorbeeld broccoli en bladgroenten. Pierre vertelt dat bladgroenten en broccoli altijd lastig zijn, omdat dat papperig wordt. Verder zijn gebakken aardappeltjes ook precair. Dat is moeilijk zo te bereiden dat het gebakken aardappelen blijven na verhitting. Vis kan ook lastig zijn. Zo zie je bij zalm vaak dat er eiwitten uit komen na verwarming. Stoofpotjes, pasta's en stamppotten kunnen daarentegen wel prima kant-en-klaar worden gemaakt.
Voedingscentrum
Je ziet dat in veel maaltijden weinig groente zit. Dat constateert het Voedingscentrum ook. Hier lees je meer informatie van het Voedingscentrum over kant-en-klaarmaaltijden.  
Food Connect berichtte ons dat het de bedoeling is om in 2016 de diepvriesmaaltijden te upgraden. Net zoals dat al gebeurd is met hun 80-90% van de maaltijden die verkocht worden, zijn de koelversmaaltijden.
Enkele leveranciers hebben ook gereageerd op onze test. Lees hier de reactie van apetito , Food Connect en Vers aan Tafel Maaltijdservice .
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!