Iedere zaterdag om 19.05 uur op NPO 1

 • Test: Welke accuschroefboormachine is het best?

  Rubriek: Tests

  Boormachines
  Er zijn verschillende boormachines te koop: accuboormachines, boormachines met schroeffunctie, boormachines met klopfunctie, boorhamers, breekhamers, kolomboormachines en ga zo maar door. Kassa test de accuschroefboormachines. Met deze boormachines kun je in principe alle huis-tuin-en-keukenklusjes klaren. Je kunt boren in verschillende materialen, zoals hout, gips en aluminium, en daarnaast kan de machine óók schroeven. Let wel op: wil je in hard steen of beton boren? Dan heb je een boormachine met klopfunctie nodig!

  Test
  We schaffen verschillende accuschroefboormachines aan met een accu van 12V. We kopen:

  -       Einhell TE-CD 12 x Li 2
  -       Parkside® Accu-schroefboormachine
  -       Gamma CD12HPLI
  -       OK Boormachine AB-12
  -       Bosch PSR 1200
  -       Skil 2395 AC
  -       Black&Decker EPC 12CA
  -       Powerplus POWX0042LI

  Het voltage en de ampere-hour (Ah) zeggen iets over de accucapaciteit.

  Daarnaast wordt op sommige verpakkingen ook nog het koppel van de machine genoemd (wat wordt aangeduid met de afkorting Nm), dit zegt iets over de kracht van de boormachine. Hoe hoger het Nm, hoe krachtiger de machine is. De combinatie van het voltage, Ah en Nm zegt veel over de kwaliteit van de boormachine. Wij testen boormachines met een Ah tussen de 1,2 en 1,5.

  We gebruiken tijdens de test voor iedere boormachine dezelfde universele boortjes voor gips, hout en metaal van 6mm en bitjes van het merk Alpen. Elke klusser gebruikt daarnaast dezelfde schroeven. De boormachines worden getest door een panel van 5 professionele klussers en een docente Werktuigbouwkunde aan de Haagse Hogeschool in Delft.

  Wij zijn te gast in een leegstaand klushuis in Amsterdam Noord dat beheerd wordt door woningcorporatie Ymere. In het klushuis zijn verschillende materialen die onze klussers flink onder handen mogen nemen.

  Criteria
  De klussers beoordelen de boormachines op de boorprestaties in hout, gips en aluminium en testen daarnaast het gebruiksgemak. Ook de kracht van de machine en de schroeffunctie worden getest. Daarnaast test de docente de boormachines op gewicht, gebruiks- en bedieningsgemak, de koeling en overige bijzonderheden.

  Conclusie
  De accuschroefboormachine van Powerplus van €68,99 is de absolute winnaar uit de test. De testers beoordeelden deze boormachine met maar liefst een 8,7! De goedkoopste uit de test, de OK Boormachine, eindigt met een 3,3 op de allerlaatste plaats. Zowel het boren, het schroeven én het gebruiksgemak van deze machine werd met een onvoldoende beoordeeld.

  Uitslag

   

  Product

  Wij betaalden

  Bijzonderheden

  Cijfer

  Opmerkingen

  1.

  Powerplus POWX0042LI (algemeen verkrijgbaar)

   

  €68,99,-

   

  Wordt geleverd met 2 accu’s en een koffer.

   

  Lithium-Ion

  Batterij.

  1,3 Ah.

  8,7

  Uitstekende boor- en schroeffunctie. Ondanks compact model erg krachtig. Ligt goed in de hand. Gemakkelijk te bedienen. Goed lampje.

  2.

  Parkside® Accu-schroefboormachine (Lidl webshop)

   

  €39,99,-

   

  Wordt geleverd met koffer.

   

  Lithium-Ion

  Batterij.

  1,5 Ah.

  7,9

  Gaat soepel door alle materialen. Ook de schroeffunctie werkt goed. Hoog toerental kan worden ingesteld. Licht en gebruiksvriendelijk. Nadeel: blijft niet stevig blijft staan.

  3.

  Einhell TE-CD 12 x Li 2 (algemeen verkrijgbaar)

   

  €99,-

   

  Wordt geleverd met 2 accu’s, een koffer en verschillende bitjes.

   

  Lithium-Ion

  Batterij.

  1,3 Ah.

  7,3

  Boorfunctie werkt goed, hoewel het boortje wel wat slingert. Het merendeel vindt schroeffunctie minder goed. Boormachine ligt goed in de hand, veel kracht en ingebouwde verlichting.

  4.

  Gamma CD12HPLI (Gamma)

   

  €79,-

   

  Wordt geleverd in koffer en met tweezijdig bitje.

   

  Lithium-Ion

  Batterij.

  1,5 Ah.

  6,7

  Sommige klussers vinden het boren en schroeven erg gemakkelijk gaan, anderen vinden dat er power mist. De verschillende standen doen niet veel en machine kan niet goed worden neergezet.

  5.

  Bosch PSR 1200

  (Praxis)

  €55,99,-

   

  Wordt geleverd met tweezijdig bitje.

   

  Nikkel Cadmiumbatterij.

  1,3 Ah.

  6,5

  Over het algemeen tevreden over de boorprestaties. Machine wiebelt tijdens het boren. Over schroefprestaties zijn de meningen verdeeld. Goede toerenregelaar mist en sommige vinden de machine wat zwaar.

  6.

  Black&Decker EPC 12CA

  (Algemeen verkrijgbaar)

  €69,00.-

   

  Wordt geleverd met tweezijdig bitje.

   

  Nikkel Cadmiumbatterij.  

  1,2 Ah.

  6,3

  Niet goed en niet slecht. Boren en schroeven gaat redelijk. Toerental kan niet worden verhoogd maar de slipkoppeling heeft veel standen en is gemakkelijk te bedienen.

  7.

  Skil 2395 AC (algemeen verkrijgbaar)

  €49,99,-

  Wordt geleverd met koffer, verschillende bitjes en boortjes.

   

  Nikkel Cadmiumbatterij.

  1,2 Ah.

  4,9

  Mist kracht. Schroeffunctie matig en boorfunctie slecht. Machine voelt plastic aan en heeft weinig toeren. De slipkoppeling gaat stroef.

  8.

   

  OK Boormachine AB-12 (Gamma, Karwei)

   

  €30,-

  Wordt geleverd met tweezijdig bitje.

   

  Nikkel Cadmiumbatterij.

  1,2 Ah.

  3,3

  Boren en schroeven gaat moeizaam. Geen toerenregelaar. Gebrek aan power. Groot en zwaar met weinig kracht. 

  Let op!
  We hebben vier boormachines aangeschaft die op een Nikkel Cadmiumbatterij werken, en vier boormachines met een Lithium-Ion accu. Het is belangrijk om te melden dat de Nikkel Cadmiumbatterijen niet meer in de Nederlandse winkels zullen liggen vanaf 1 januari 2017.

Fragment