Vanaf 7 september iedere zaterdag om 19.05 uur op NPO 1

 • Test: Welke alcoholvrije wijn is het lekkerst?

  Rubriek: Tests

  rode-wijn_02.jpg

  In een restaurant een alcoholvrij wijntje bestellen of naar de supermarkt voor een alcoholvrij drankje… het is tegenwoordig de normaalste zaak van de wereld. Of het nu is omdat je binnenkort een kindje verwacht, die avond de BOB bent of gewoon even geen zin hebt in alcohol, er is steeds meer keuze wat betreft alcoholvrije dranken. Hoogste tijd voor een alcoholvrije wijntest dus. Proost!

  Alcoholvrije wijn
  Er zijn verschillende methoden om alcoholvrije wijn te maken. In de meeste gevallen wordt er eerst volgens het normale proces wijn gemaakt. Daarna wordt middels ‘reverse osmosis’ óf een vacuümtechniek de alcohol uit de wijn gehaald.

  Reverse (omgekeerde) osmosis is een zeeftechniek waarbij alcohol en water wordt gefilterd en vervolgens gescheiden. Op deze manier houd je de smaakcomponenten in de wijn over. Bij de vacuümtechniek wordt de wijn gedestilleerd bij lagere temperatuur. De alcohol wordt hierbij in vier fasen verdampt.

  Een alcoholvrije wijn mag maximaal 0,5% bevatten. De meeste alcoholvrije wijnen bevatten echter tussen de 0,02 en 0,05% alcohol. Er zijn ook wijnen met 0,0% alcohol, deze zijn halal.

  Aanschaf
  We bezoeken een aantal supermarkten om alcoholvrije wijnen in te slaan. Daarnaast halen we er een aantal bij Gall & Gall, maar deze zijn ook online te koop bij bedrijven die gespecialiseerd zijn in alcoholvrije wijn. We kopen vijf keer een Chardonnay en vier wijnen van een andere druifsoort:

  Chardonnay
  - AH Chardonnay alcoholvrij

  - Barrels & Drums

  - Faber

  - Just 0 White wine

  - Le Petit Chavin

  Overige wijnen
  - Eisberg (Sauvignon Blanc)

  - Lussory White Macabeo & Airen

  - Torres Natureo White (muscat)

  - Win 0.0 White (Verdejo)

  Testpanel
  Ellen Dekkers is al 20 jaar vinoloog en schrijft sinds de start voor het magazine Delicious.

  Harold Hamersma is een van de bekendste wijnjournalisten van Nederland. Hij presenteert jaarlijks wijngidsen onder de naam De Grote Hamersma en is vanaf deze week samen met Ronald Giphart te zien in het programma De Wit, Rosé en Roodtrip.

  Tot slot maakt Nicolaas Klei onderdeel uit van ons testpanel. Hij is de auteur van de populaire en eveneens jaarlijkse Omfietswijngids.

  Ellen, Harold en Nicolaas hebben eerder de wijnglazen geheven. Ruim twee jaar geleden hebben ze als testpanel meegewerkt aan de Cabernet Sauvignon-test van Kassa.

  Locatie
  Voor onze alcoholvrije wijntest zijn we te gast bij Stuyvesant Wijnlokaal in Amsterdam. Naast een kopje koffie of een lunch kun je er uiteraard ook terecht om een van de ruim 100 verschillende wijnen proeven.

  Criteria
  Onze wijnkenners letten op de kleur, geur, smaak en afdronk van de alcoholvrije wijnen die ze proeven.

  Uitslag
  Ons testpanel is hoopvol begonnen aan de test – hun eerdere ervaringen met alcoholvrije wijn zijn niet al te best namelijk – maar ze hopen dat er inmiddels betere producten op de markt zijn. Helaas valt het de vinologen niet mee; het bevestigt hun bevindingen van de afgelopen jaren. De nummer 1 – de Sauvignon Blanc van Eisberg – wakkert wel direct de kookcreativiteit van Ellen Dekkers aan. Deze wijn zou thuis een kans krijgen bij bijvoorbeeld een lichte, Thaise maaltijd of bij een vissoepje. Volgens Nicolaas Klei kun je beter naar de markt gaan, vers fruit kopen en daar een sapje van maken.

   

  Product

  Winkel

  Totaalprijs

  Cijfer

  Opmerkingen

  1.

  Eisberg (Sauvignon Blanc)

  Gall & Gall

  € 5,49

  5,3

  Geur is aangenaam, stuivend, appelig, niet zo chemisch, afdronk dun maar oké, lijkt in de verte op echte wijn, in extreme noodsituatie drinkbaar

  2.

  Faber

   

  Gall & Gall

  € 4,99

  4,0

  Bleekgeel, beetje geur van natte dweil maar ook iets bloemig-appeligs, smaakt naar nat karton, zoetig, niet verfrissend, stroeve afdronk

  3.

  Just 0 White wine

   

   

  PLUS

  € 2,69

  3,5

  Bleekgeel, ruikt naar natte was, GFT-kliko, zoetige (ietwat overrijpe) fruitsmaak, droge en lege afdronk

  4.

  Lussory White Macabeo & Airen

   

  Gall & Gall

  € 6,99

  3,5

  Muffe geur, mottig, smaakt naar appelsap, appelig, weeïg, geen afdronk (goddank), niet heel uitgesproken van smaak (niet te zoet)

  5.

  Le Petit Chevin

  Jumbo

  € 3,99

  3,2

  Licht, helder, friszuur, beetje zwavelig, zoet als goedkope witte chocola, smaakt als suikerwater, kunstmatige en weeïge afdronk, mag de naam wijn niet dragen

  6.

  Barrels & Drums

  Gall & Gall

  € 5,99

  3,2

  Kleur is oké, ruikt naar appel/perzik/snoepjes, ruikt naar openbaar toilet, ronde zachte smaak die blijft hangen, afdronk slappig en smokkig, weeïg

  7.

  Torres Natureo White

  Gall & Gall

  € 7,89

  3,0

  Ruikt naar winegums, muskaatgeur, smaakt naar perziklimonade, lauwe regenwater met voedingszuren, zure en slappe afdronk, meer vruchtensap dan wijn

  8.

  AH Chardonnay alcoholvrij

  Albert Heijn

  € 3,99

  1,7

  Heldere kleur, ruikt naar oud bloemenwater, muffig, chemisch, zoetige limonadesmaak, zure afdronk

  9.

  Win 0.0 White

  Wijnvoordeel.nl

  € 7,99

  1,0

  Chemische agressieve geur, erg scherp, zoet en zuur kriskras door elkaar, chemische afdronk, bijtzuren, dit kan niet van druiven gemaakt zijn (of van druiven vlakbij een kerncentrale)