Vanaf 7 september iedere zaterdag om 19.05 uur op NPO 1

  • Test: Welke tiramisu is het lekkerst?

    tiramisu

    Het staat bij veel mensen op het menu met kerst: tiramisu! Heb je geen zin om het zelf te maken dan kun je in de supermarkt kant en klare tiramisu kopen. Maar welke smaakt het lekkerst?

    Italiaans dessert

    Tiramisu is een van oorsprong Italiaans dessert. De naam betekent trek mij omhoog of beur mij op. Tiramisu wordt dan ook vaak aan herstellende zieken gegeven, om ze aan te laten sterken en er weer bovenop te brengen. Tiramisu wordt gemaakt van mascarpone, eieren, suiker, koffie, lange vingers, cacaopoeder en marsalawijn of amaretto. Het dessert wordt in lagen opgebouwd en bedekt met gezeefde en uitgestrooide cacaopoeder.

    Welke tiramisu is het lekkerst?

    Gianna Talamini is Italiaans en woonachtig in Nederland. Ze is eigenaresse van meerdere ijssalons  en het Italiaanse Restaurant La Meridiana in Zwolle. Samen met vijf Italiaanse familieleden en -vrienden die allemaal werkzaam zijn in de horeca, test zij zes verschillende tiramisu’s die te koop zijn in de supermarkt.

    De uitslag van de smaaktest:

     

    Supermarkt 

    Cijfer

    Prijs per 500 gr.

    1.

    Albert Heijn  (Excellente, alleen in de maand December te koop)

    6,9

    € 4,98

    2.

    Aldi

    5,4

    € 2,39

    3.

    Jumbo

    5,2

    € 2,19

    4.

    Albert Heijn

    5

    € 2,19

    5.

    LIDL

    4,5

    € 2,19

    6.

    PLUS

    4,3

    € 2,19

    Maak je eigen tiramisu

    In de studio legt kok Jenny Gijsbers van het restaurant La Meridiana uit hoe je thuis makkelijk tiramisu kan maken. Dit recept is voor tien personen.

    Ingrediënten
    Lange vingers
    Espressokoffie
    Amaretto
    1 kilo mascarpone
    175 gr gepasteuriseerd eigeel
    375 gr gepasteuriseerd eiwit                                                                                      
    500 gr suiker                                                                                            
    Cacaopoeder
    Muntblaadjes

    Mascarpone crème
    Laat de mascarpone op kamertemperatuur komen in een kom of bak.
    Verdeel de suiker in 2 pannetjes met een scheutje water.
    Ontvet de mixer en de kom met een citroen.
    Klop het eiwit stijf.
    Voeg 1 pannetje suikersiroop erbij.
    Klop nu het eigeel stijf. Schenk hier het andere pannetje suikersiroop bij.
    Meng alles in een grote kom en laat het 4 uur rusten in de koelkast.

    De opmaak van het bord
    Leg 2 lange vingers op een bordje.
    Schenk er espressokoffie overheen.
    Schenk er ook een scheut amaretto overheen.
    Schep de mascarpone crème over de lange vingers.
    Doe er cacaopoeder overheen en leg er voor een mooi resultaat een klein takje munt bovenop.

    Buon appetito!

     

     

     

     

     

     

     

Fragment