Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Torenhoge schulden en stress na aanvraag pgb

12-03-2016
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
975 keer bekeken
  •  
Fallback image for card
Deze week opnieuw een verhit debat in de Tweede Kamer met staatssecretaris Van Rijn en Klijnsma. Onderwerp van de discussie was de aanhoudende zorg rondom de uitbetalingen van de pgb. Alle aandacht ging uit naar de rol van de SVB, maar hoe doen de zorgkantoren het? Zij zijn samen met de gemeente verantwoordelijk zijn voor de afhandeling van de pgb-aanvraag. De wachttijden zijn lang bij de zorgkantoren. Hierdoor kunnen mensen hun zorgverleners niet meer op tijd betalen met torenhoge schulden en stress tot gevolg.
Zorgkantoor
Als je langdurige zorg nodig hebt dan kun je dat regelen met het zorgkantoor. Elke regio heeft zijn eigen zorgkantoor. Het zorgkantoor komt in beeld nadat het Centrum indicatiestelling zorg (CIZ) een indicatie heeft gesteld. Het zorgkantoor kijkt of iemand doelmatig en verantwoord een pgb kan inzetten en/of beheren. Het zorgkantoor houdt bij nieuwe budgethouders een bewuste-keuze-gesprek om te kijken of iemand in staat is om een pgb te beheren en op een doelmatig en verantwoorde manier kan inzetten. Het CIZ keurt de zorgovereenkomsten en zorgbeschrijvingen goed voordat het naar de SVB gaat om uit te kunnen betalen.
Sep en Francesco
Bert Jacobsz is pleegvader. Samen met zijn partner zorgt hij voor de twee broertjes Sep en Francesco. De broertjes hebben vierentwintig uur per dag zorg nodig. De elfjarige Sep heeft een stofwisselingsziekte en Francesco van twaalf heeft de ziekte van Duchenne. Hij heeft door zijn spierziekte een beperkte tijd van leven en gedurende de pubertijd nemen veel spierfuncties af. Bert wil hem dan ook nog een goede tijd van leven geven. Sep had al aantal hulpverleners dus zouden ze de zorg voor zijn broer erbij kunnen nemen. In november 2015 haalden ze hem uit de zorginstelling en kwam hij bij zijn broer thuis wonen. Omdat Francesco afhankelijk is van 24-uurs zorg neemt hij direct contact op met het zorgkantoor voor de aanvraag van het pgb.
Bewuste-keuze-gesprek
Omdat het budget persoonsgebonden is, is er voor iedereen die een aanvraag voor een pgb doet een aparte beoordeling, ook als iemand anders in het gezin al een pgb heeft. Een bewuste-keuze-gesprek maakt deel uit van de beoordeling door het zorgkantoor. In het verleden is er veel fraude gepleegd met het pgb en de zorgkantoren zijn dan ook strenger geworden bij de beoordeling van de aanvraag. Bert levert direct alle papieren in, maar moet vier maanden wachten op dit bewuste-keuze-gesprek. Hij zegt: "Ik heb inmiddels toch bewezen dat ik pgb-proof ben, dus waarom moet ik nog langer wachten? De zorg voor Francesco gaat ondertussen gewoon door en de zorgverleners moeten betaald worden." Hij schakelt hulp in van het Meldpunt Juiste Loket en een ambtenaar van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport maant het zorgkantoor tot spoed. Telkens zonder resultaat. Ook wordt er geen voorlopige aanvraag toegekend.
In de wacht bij zorgkantoor
Aline Saers is directeur van Per Saldo , de belangenvereniging van mensen met een pgb. Zij zegt dat er al eens een pgb is verstrekt en toch moet Jacobsz alsnog bewijzen dat hij er goed mee om kan gaan. "Bij zorgkantoren zie je dat er eerst aan het protocol voldaan moet worden. Er zijn achterstanden en ze hebben hun handen vol aan goedkeuringen, zorgbeschrijvingen etc. Mensen komen daardoor in de wacht te staan. Zorgkantoren moeten zelf inschatten en niet volgens vast protocol, achteraan in de rij aansluiten, werken."
Wachttijden
Als je een pgb aanvraagt heb je niet alleen te maken met het zorgkantoor maar ook met andere instanties. De vraag is of de wachttijden daarmee dus nog meer oplopen. Volgens Saers kan het, als je een grote hulpvraag hebt, soms wel 36 weken duren. De procedure loopt als volgt:
- Beslistermijn Indicatie CIZ: zes weken ( dit kan oplopen vanwege de wachttijd bij het CIZ).
- Beslistermijn toekenning pgb door het zorgkantoor: acht weken.
- Budgethouder stuurt zorgovereenkomsten en zorgbeschrijvingen op naar zorgkantoor voor inhoudelijke toetsing: acht weken
- Zorgovereenkomst wordt bij de SVB voorgelegd voor de arbeidsrechtelijke toets: tien werkdagen (indien de zorgovereenkomst niet hoeft te worden aangepast, want anders duurt dit langer)
- Eventuele meerzorgaanvraag: acht weken.
Advocaat
Ten einde raad schakelt Bert advocaat Richard Korver in. Deze ziet dat zowel vader als pleegzoon schade hebben ondervonden van de handelswijze van het zorgkantoor. Het gaat om financiële schade en daarnaast gaat het om de schade die in het gezin veroorzaakt is. Hij zegt dat je te maken hebt met zeer kwetsbare kinderen die alles opvangen en daardoor in de knel komen. Als vader het financieel niet meer ziet zitten, gek wordt van de bureaucratie en onzeker is of het allemaal goed komt dan heeft dat een directe weerslag op de kinderen dus dan kun je echt spreken van schade. Korver wil dat er binnen twee weken een spoedbetaling wordt gedaan en dreigt met gerechtelijke stappen. Het bewuste-keuze-gesprek wordt afgelast en Zilveren Kruis geeft de gemaakte fouten toe. Na bijna vijf maanden staat het geld op de rekening. Lees hier de hele reactie van Zilveren Kruis.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!