Iedere zaterdag om 19.05 uur op NPO 1

 • Tulpenbollentest: de uitslag

  Bloembollen test tulpen narcissen 930

  Jaarlijks bezoeken meer dan een miljoen mensen in het voorjaar de Bollenstreek om met eigen ogen de miljarden bloeiende bloemen te bewonderen. Vooral de kleurige tulpen zijn zeer populair. Wij stopten de bollen van 7 merken tulpenbollen vorig najaar in de grond. Welke komt als beste uit deze test?

  Middenin deze velden ligt ons eigen Kassa perceel met onze eigen tulpenbollen die geplant zijn door BQ Support in Lisse. Een bedrijf dat de bloembollen uit de bollenindustrie onderzoekt en beoordeelt op kwaliteit. Paul van Leeuwen en Monique van Grieken, de diagnostiekspecialisten van BQ Support. Zij onderzoeken onze tulpenbollen nauwkeurig.

  We kopen in verschillende winkels en webwinkels, 7 verschillende merken met tulpenbollen. We hebben de prijzen omgerekend naar één bol.

  Intratuin – Greigii Tulpen gemengd (25 stuks voor 6,99) 0,28 cent per bol
  Baltus – Fantastic Four (17 stuks voor 6,99) 0,41 cent per bol
  Jub – Tulipa Primavera Mix (15 stuks voor 6,99) 0,47 cent per bol
  Florex – Tulipa Larissa Mix (25 stuks voor 6,99) 0,28 cent per bol
  Natural Bulbs – Tulipa Mix Bio (15 stuks voor 6,95) 0,46 per bol
  Action – Tulipa Luckt Strike (5 stuks voor 0,69) 0,14 per bol GOEDKOOPSTE
  Bakker.com – Regenboog Mix (15 stuks voor 7,99) 0,53 per bol DUURSTE

  Zure bollen

  In de zakken van Intratuin, Jub, Baltus, Florex en Natural Bulbs zaten een zure tulpenbol, waardoor deze uit de test zijn gehaald.

  De uitslag:

  Half mei gaan we terug om te kijken hoe de tulpen tot bloei zijn gekomen. De kwaliteit van de opgekomen tulpen wordt gecontroleerd door Monique. Zij kijkt of de uitgekomen bloemen overeenkomen met de beschrijvingen en plaatjes op de verpakkingen. De bollen van Baltus zijn wat Monique betreft degene die het beste overeenkomen met de verpakking. Én omdat alle tulpen hebben gebloeid, is dit de winnaar.  

  1. Baltus - 0,41 per bol
  2. Action - 0,14 per bol GOEDKOOPSTE + Natural Bulbs Bio - 0,46 per bol

  3. Intratuin - 0,28 per bol
  4. Bakker  - 0,53 per bol DUURSTE
  5. Florex   - 0,28 per bol
  6. Jub       - 0,47 per bol

  Bloemknopverdroging

  De bollen van Jub en Florex eindigen zo laag omdat veel van de bollen niet tot bloei zijn gekomen (Jub de helft, bij Florex een derde).  En ook bij de bollen van Bakker.com heeft er ook bij bijna een derde niet gebloeid. Volgens deskundige Monique komt dit door 'bloemknoopverdroging'. "Wanneer bollen niet op de juiste manier worden bewaard dan kan bloemknopverdroging voorkomen. Dan komt de bol wel uit maar groeit er geen bloem uit." Volgens Monique ligt dit vaak aan hoe de winkel de bollen bewaart. "Worden ze te vochtig bewaard, dan is er grote kans op schimmel. Maar is de lucht te droog dan kan er dus bloemknopverdroging optreden."

  Reactie Bloembollen Nederland

  De branchevereniging van bloembollenhandelaren laat in de studio weten dat ze deze uitslag aangrijpen om meer onderzoeksgeld vrij te maken om de verkoop van bollen te onderzoeken. Vanaf volgend jaar worden er meer bollen gekocht en geplant door mistery shoppers om te kijken naar het bloeiresultaat. “We verkopen een belofte van bloeibaarheid en dat moeten we wel waarmaken”, aldus Henk Westerhof in de studio.

  Welke bollen geven de mooiste narcissen? Je ziet het hier in ons eerste deel van de bloembollentest.

Fragment