Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Touroperators niet open over risico’s vakantie

13-01-2018
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
170 keer bekeken
  •  
Turkije kaart
Deze week kwam er in het nieuws dat 70 procent van de Nederlanders die in het afgelopen jaar naar het buitenland afreisden, zich totaal niet hebben voorbereid op onder andere de veiligheidsrisico’s in een vakantieland. Maar wat nu als je je wél goed wilt voorbereiden door er bij je touroperator expliciet naar te vragen. Krijg je dan wél een eerlijk antwoord?
Vragen over veiligheidsrisico’s weggewuifd
Kassa neemt de proef op de som en stelde vragen aan vakantieaanbieders op de Vakantiebeurs in Utrecht.
Gerenommeerde bedrijven als Sawadee, Djoser en Corendon wuiven onze zorgen over de risico’s van een rondreis door bijvoorbeeld Turkije, Egypte of Thailand makkelijk weg. Zo zegt een Corendon-medewerker over de situatie in Turkije dat je nergens meer weet wat je kunt verwachten. “Dat maakt het ook zo vervelend. Maar daarom moet je juist zeggen: wij gaan ernaartoe! Er is op dit moment echt niets aan de hand. Er is niets te merken.” Kassa heeft deze bevindingen voorgelegd aan Corendon. De reisorganisatie zegt dat Turkije veilig bereisbaar is in de toeristische delen van het land waarin zij vakanties aanbieden met inachtneming van de gebruikelijke voorzorgsmaatregelen. Lees hun volledige reactie hier .
Als we opmerken dat heel Turkije volgens het Ministerie van Buitenlandse Zaken geel is gekleurd, wat betekent dat er veiligheidsrisico’s zijn zoals we die in Europa niet kennen, wordt dit een beetje lachend afgedaan als overdreven bezorgdheid. Maar hoe zit het dan met al die terroristische aanslagen ?
Turkije kaart
                               
Vooral een sales-evenement
De beurs is bovenal een sales-evenement waar aspirant-reizigers zich kunnen oriënteren op hun favoriete buitenlandse bestemming. Kleurige stands, vrolijke muziek en natuurlijk superdikke reisgidsen en oogstrelende video’s die vooral de fijne kanten van de vakantie laten zien. De vakantiebeurs is immers hét visitekaartje van de Nederlandse reisbranche met alle nieuwe bestemmingen én de nieuwste trends.
Onze vragen over veiligheidsrisico’s worden bij de meeste stands een beetje lachend weggewuifd. Er is geen enkele touroperator die ons bijvoorbeeld naar de reisadviezen van het Ministerie van Buitenlandse Zaken verwijst.
Jos van der Sterre, directeur van de Toerisme Academie in Breda, benadrukt hoe belangrijk het is om je vooraf goed te informeren over het land én over de gebruiken en regels die er gelden. “Het is bijvoorbeeld in Thailand ronduit gevaarlijk om het koningshuis te beledigen. En als je Facebook-account vol staat met kritiek op Erdoğan, kun je in Turkije écht in de problemen komen.”
Met een busje langs de gevaarlijke Sinaï woestijn. Kan gewoon, toch?
Zo sprak Kassa een medewerker van Nile Travel, die bij hoog en laag beweerde dat je makkelijk vanuit de tempels in Luxor met een busje naar duikparadijs Sharm el Sheikh kan reizen. Maar hij staat er blijkbaar niet bij stil dat je dan rakelings langs de gevaarlijke Sinaï woestijn moet rijden waar het Egyptische leger nog steeds druk bezig is met een klopjacht op terroristen.
Vorig jaar schoten moslimterroristen in de noordelijke Sinaï nog een Russisch passagierstoestel uit de lucht met 224 doden als gevolg. Dus hoezo veilig?
Van der Sterre denkt dat je vooral je gezond verstand moet gebruiken en heeft nog een gouden tip voor de aspirant-reiziger. ”Gedraag je altijd als gast en niet als consument! Als je dat maar in je achterhoofd hebt, komt je al een heel eind en verklein je het risico op problemen voor jezelf.”
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!