Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Veel gedupeerden door bewindvoerders

17-12-2016
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
2875 keer bekeken
  •  
schulden 930x310
Eind september en begin oktober worden twee bewindvoerders in Zuid-Limburg wegens verdenking van fraude geschorst door de rechtbank Limburg. Tim G. uit Landgraaf en Rick E. uit Geleen zouden bij meer dan 100 van hun cliënten ten onrechte geld hebben overgemaakt naar andere rekeningen. Bij Rick E. is er een serieuze verdenking van verduistering. Tientallen mensen die onder bewind staan (in dit geval vooral mensen met schulden) zijn door de maatregel in de problemen gekomen omdat ze tijdelijk niet meer bij hun geld konden.  Zelfs toen waarnemend bewindvoerders waren toegewezen ontvingen ze niet meteen hun wekelijks leefgeld.
Totale omvang onbekend
Beide bewindvoerders hebben allebei bij Maatschappelijk Werk (CMWW) in Brunssum gewerkt. Ze hebben nu allebei een eigen kantoor en werkten voor zover bekend niet samen. De zaken staan los van elkaar maar vertonen grote overeenkomsten. Omdat een deel van de zaken buiten de rechtbank om gaat (BudgetBeheer), is de totale omvang nog niet bekend. De onder bewind gestelde cliënten krijgen een nieuwe tijdelijke bewindvoerder toegewezen die 6 maanden de tijd krijgt om orde op zaken te stellen én te onderzoeken. De dossiers worden in vuilniszakken gestopt en overgebracht naar de nieuwe bewindvoerders: Bureau Inkomensbeheer (BIB), Adactio en Parkstad Bewindvoering. Begin december zijn nog veel van die vuilniszakken ongeopend, omdat de nieuwe bewindvoerders er nog niet aan toegekomen zijn. De gedupeerden weten al die tijd niet waar ze aan toe zijn.
50 aangiftes
Bij Rick E. heeft de ABN AMRO bank aan de bel getrokken omdat het onregelmatigheden ontdekte. E. wordt ervan verdacht minstens 90.000 euro naar een privérekening te hebben overgemaakt. De politie heeft inmiddels al zo’n 50 aangiftes van voormalige cliënten binnen. Advocaat Steve Zuidema staat een groot aantal van hen bij en heeft namens de gedupeerden beslag laten leggen op al zijn rekeningen in een poging nog iets van dat geld terug te krijgen.
Robin Hood
Bij Tim G. zijn het medewerkers van zijn eigen kantoor die alarm slaan. Bij hem is nog geen verdenking van verduistering, maar wel dat hij met geld van zijn cliënten heeft geschoven. Hij zou geld hebben weggehaald bij cliënten met wat meer ruimte en dat geld vervolgens overgemaakt naar cliënten die krap zaten. Wat er precies is gebeurd, moet nog worden uitgezocht. De vraag is wat zijn motivatie was om geld te verschuiven van cliënt naar cliënt. Hoewel ze nu boos op hem zijn en zich belazerd voelen, gaan verschillende gedupeerden ervan uit dat hij in het begin goede bedoelingen had. Ze noemen hem een Robin Hood die steelt van de rijken en geeft aan de armen. Door een aantal wordt hij nog steeds geprezen om het werk dat hij (in het begin) voor ze gedaan heeft. Maar het schuiven met geld van zijn cliënten is hoe dan ook fout.
Geen leefvergoeding
Intussen raken gedupeerden in de problemen. Hoewel ze een nieuwe tijdelijke bewindvoerder hebben, krijgt een deel van hen een paar wekenlang geen leefvergoeding. Voor gezinnen die moeten rondkomen van 40, 50 of 60 euro per week is het uitblijven daarvan onmiddellijk een probleem. Wat verder opvalt is dat niemand het overzicht lijkt te hebben. De rechtbank, gemeente, maatschappelijk werk, sociale dienst of UWV; geen instantie lijkt zich te realiseren dat de nood hoog is. Directeur Bert Smeijsters heeft alleen zicht op de gedupeerden met een bijstandsuitkering. Nicole Rosbender en Sylvia Vluggen starten op Facebook een hulpgroep en gaan voedselpakketten uitdelen. Zij trekken eind oktober bij Smeijsters aan de bel en die biedt meteen bijzondere bijstand voor de gedupeerden. Het verhaal krijgt een beetje aandacht in de regionale pers, maar verder niet.
BudgetBeheer
Verschillende gedupeerden vertellen dat ze bij de bewindvoerders terecht zijn gekomen op aanbeveling van het Maatschappelijk Werk. Naast cliënten die onder bewind stonden, waren er ook cliënten die zich door hen lieten bijstaan met BudgetBeheer. Dat is vrijwel hetzelfde als onder bewind staan, maar dat gaat buiten de rechter om. Ook daar zitten gedupeerden, maar hoeveel is onduidelijk. De rechtbank heeft daar geen zicht op.
Bekijk hier een animatie over hoe en waarom er bewind wordt gevoerd.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!