Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Vegetarische kerst met Pierre Wind

23-12-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
88 keer bekeken
  •  
Vegetarisch 930x520
In menig huis staat de kerstboom er netjes bij en als je de radio aanzet kun je amper om de kerstmuziek heen. Kortom: het kerstfeest staat weer voor de deur! Weet je nog niet wat je op tafel moet zetten tijdens de Kerst en heb je wel oren naar een vegetarisch kerstdiner? Pierre Wind helpt je op weg.
Vegetariërs en flexitariërs
Uit verschillende onderzoeken blijkt dat zo’n vier tot vijf procent van de Nederlanders vegetarisch is. Dat komt neer op 700.000 tot 875.000 mensen.
Uit ander onderzoek blijkt dat 67% flexitariër is. Dat wil zeggen dat je minimaal één dag per week geen vlees, vis of vleeswaren nuttigt.
Pierre’s soepmobile
Voor het voorgerecht heeft Pierre een heuse soepmobile in elkaar geknutseld. Met een beetje creativiteit én geduld kun je deze thuis ook in elkaar zetten.
Pierre serveert een paddenstoelensoep. Om hier een mooi moment van te maken, kun je de soep serveren vanuit een theepot.
Groente-ijsje
Daarnaast bereidt hij enkele garnituurtjes. Een van deze garnituurtjes is een groente-ijsje, dat je tevens als nagerecht kunt uitserveren.
Het groente-ijsje kun je maken door een grote (afsluitbare) diepvrieszak te vullen met ijsklontjes en hier een half pak zout en een klein beetje water bij te gooien. Daarna stop je in een kleiner diepvrieszakje een groentesapje, bijvoorbeeld broccolisap of aardbeiensap. De kleine zak gaat in de grote (met ijsblokjes gevulde) zak. Door vier tot vijf minuten goed te schudden, ontstaat er heus groente-ijs.
Bloemkoolschnitzel
Voor zijn hoofdgerecht maakt Pierre een bloemkoolschnitzel met eiwit, paneermeel en – vanzelfsprekend – bloemkool. “Ik wil laten zien dat je met groente heel veel meer kunt doen. Bloemkool zorgt voor een lekkere bite. Dat heeft vlees ook. En aangezien we allemaal gek zijn op schnitzel, waarom dan geen groenteschnitzel?” Vleesvervangers als tofu en tempé zijn een stuk zachter.
Hij serveert de schnitzel met enkele groentespiesjes. Zo combineert hij spruitjes met witte wijn en wat gembersiroop. Ook maakt hij broccoli klaar waar hij speculaaskruiden aan toevoegt.
Trends
Pierre Wind denkt dat de vegetarische visburger , die hij onlangs voor het eerst in de winkel heeft zien liggen, weleens de trend van 2018 zou kunnen worden. Deze burger bevat voornamelijk tarwegluten, maar bijvoorbeeld ook zonnebloemolie, tarwe-en maïszetmeel, zout en lijnzaadolie.
Pierre heeft de vegetarische visburger bewust nog niet geprobeerd en proeft in de studio samen met Brecht voor het eerst.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!