Iedere zaterdag om 19.05 uur op NPO 1

 • VEH: Kabinet moet extra miljoenen uittrekken voor verduurzaming huizen

  930x520_koopwoning_huurwoningen

  De Vereniging Eigen Huis wil dat de overheid meer gaat investeren in het verduurzamen van woningen. Woningeigenaren zijn volgens de VEH in 2019 fors meer kwijt aan hun energierekening door hogere belastingen. Die energiebelastingen zouden met maar liefst 25% omhoog gaan. Maar aan de andere kant doet de overheid in de ogen van Eigen Huis te weinig om huizenbezitters te helpen hun woning te verduurzamen. 

  Deze week rekende VEH uit dat de gemiddelde woningeigenaar volgend jaar 150 euro extra kwijt is aan energie. Dat komt volgens de belangenbehartiger door belastingmaatregelen. Zo wordt de belasting op gas in verhouding met elektriciteit hoger en gaan we flink betalen voor de ODE, de Opslag Duurzame Energie, een pot geld waarmee verduurzaming wordt gefinancierd. Ook voelen we in de portemonnee dat de korting die we standaard krijgen op energiebelasting omlaaggaat, rekent VEH voor. Ook huurders gaan dit merken, maar minder dan huizenbezitters.  

  Sparen wordt moeilijk 

  Het steekt Eigen Huis dat de overheid de rekening van de energietransitie zo bij de burger neerlegt, maar in de ogen van de vereniging veel te weinig doet om te helpen bij het verduurzamen van woningen. Voor de aanschaf van zonnepanelen, het beter isoleren van huizen of van het gas af gaan, zijn flinke investeringen nodig. Niet iedere huiseigenaar kan dat zomaar ophoesten. Zonder financiële hulp van de overheid betekent het dat huizenbezitters moeten gaan sparen, legt VEH uit. Maar dat wordt moeilijker gemaakt doordat je tegelijkertijd wel de hogere energierekening moet betalen.   

  Subsidie nodig

  Daarom wil eigen huis dat er de komende jaren vele miljoenen extra worden uitgetrokken om huizenbezitters te helpen met het verduurzamen van hun woning. Concreet denkt VEH bijvoorbeeld aan een subsidie om huizen beter te isoleren.