Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Welke Radler moet je deze zomer bestellen als je op het terras zit?

16-04-2016
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
710 keer bekeken
  •  
Fallback image for card
Zon, terras, gezelligheid en...Radler. Naast de stijgende populariteit van alcoholvrije dranken zijn ook biermixen, zoals Radler, erg in trek. 370.000 drankjes hebben we met zijn allen weggedronken het afgelopen jaar. Dat Radler niet meer weg te denken is van het terrasleven, was voor ons reden genoeg om acht verschillende Radlers te gaan testen.
Wat hebben we getest?
Voor deze test hebben we de volgende merken gekocht: Amstel Radler, Wieckse Radler Lemon, Bavaria Radler Lemon, Grolsch Radler, Warsteiner Radler Zitrone, Schutters Radler, Hoegaarden Radler Lemon&Lime en Perlenbacher Radler.
Wat is Radler?
Radler is een mix van bier en limonade. De naam Radler is een afgeleide van het Duitse woord voor wielertoerist: Fahrradler. De gebruikelijke verhouding is 50% bier en 50% limonade. Radler is geen merknaam, maar een soort bier dat door meerdere fabrikanten wordt gebrouwen. Het drankje bevat minder alcohol dan een normaal biertje en daarnaast zijn er ook varianten zonder alcohol. Nederland is niet helemaal onbekend met het mixen van bier. Wij kennen hier al jaren Sjoes. Dat is bier gemixt met grenadine. Daarnaast kennen we ook Sneeuwwitje, bier met 7UP.
Geschiedenis
Voordat Radler de weg naar Nederland vond, was het product in Duitsland al jaren verkrijgbaar. Het verhaal gaat dat Radler bij toeval door een Duitse kroegbaas is ontdekt. Door een enorme toestroom van fietstoeristen dreigde hij door zijn biervoorraad te geraken. De kroegbaas kwam op het idee om het overgebleven bier met citroenfrisdrank te mixen zodat hij alsnog al zijn klanten kon voorzien van een drankje. In 2012 introduceerde Warsteiner de Radler op de Nederlandse markt, waarna de overige grote biermerken al snel volgden.
Wie hebben getest?
Voor onze test zijn we uitgeweken naar het Velodrome in Amsterdam. Hier hebben wij de Radlers blind laten testen door vijf deskundigen. Het testpanel bestaat uit biersommelier Sofie Vanrafelghem , biersommelier en bestuurslid bij StiBON Hanneke van het Ende , bierbrouwer Stefan Duurkoop , biersommelier en bierverteller Tomas Schroen en oud-topwielrenner Gert Jakobs . De Radlers zijn beoordeeld op uiterlijk, geur, smaak/frisheid en afdronk.
Uitslag
Merk
Waar te koop?
Prijs zonder
statiegeld 30cl
Cijfer
Opmerkingen
1.
Hoegaarden
Radler Lemon &lime   
Algemeen verkrijgbaar
€0,87
6,5
Meest frisse Radler. Heeft een klein bittertje en zuurtje in de afdronk. Drink lekker weg.
2.
Warsteiner
Radler Zitrone
Algemeen verkrijgbaar
€0,74
6,0
Een prima Radler. Frisse bierachtige smaak en een lichte bittere afdronk.
3.
Perlenbacher
Radler
Lidl
€0,39
5,3
Geen rare bijsmaken, schuimt als bier en heeft een zoetige aangename smaak.
4.
Grolsch
Radler
Algemeen verkrijgbaar
€0,60
5,0
Aparte troebele kleur. Smaakt naar limonade, koolzuur is prettig. Fris.
5.
Amstel
Radler
Algemeen verkrijgbaar
€0,64
4,5
Geen schuim. Weinig biersmaak. Tikje bitter.
6.
Bavaria Radler
Lemon
Algemeen
verkrijgbaar
€0,62
4,0
Mierzoet. Limonade, geen bier.
7.
Wieckse Radler
Lemon
Algemeen verkrijgbaar
€0,82
3,5
Vlakke muffe smaak. Doet denken aan zoete snoepjes. Geen lekkere geur.
8.
Schutters Radler
Boni/PLUS
€0,47
3,3
Ruikt naar bier. Smaakt nergens naar bier. Doet denken aan zeepsop.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!