Vanaf 7 september iedere zaterdag om 19.05 uur op NPO 1

 • Verplichte betalingsherinnering voor bedrijven geldt niet voor overheden

  brievenbus930x520

  Bestel je online een product en vergeet je die te betalen, dan is het bedrijf wettelijk verplicht om je een betalingsherinnering te sturen. Dat heeft de overheid zo bedacht. Maar als je van dezelfde overheid een aanslag voor de waterschapsbelasting, gemeentelijke belasting, motorrijtuigenbelasting of een verkeersboete vergeet te betalen, dan zijn de regels ineens anders en kun je direct een aanmaning of verhoging van de boete verwachten. Is dat wel eerlijk?

  Klachten

  Geeske Kock uit Meppel betaalt haar belastingen altijd op tijd. Tot afgelopen zomer. Ze vergeet haar waterschapsbelasting te betalen en krijgt van belastingkantoor GBLT direct een aanmaning van 7 euro. Ze is verbolgen dat ze gelijk een aanmaning krijgt en niet eerst een kosteloze betalingsherinnering. Geeske is niet de enige. Ongeveer 1 op de 5 nieuwsbrieflezers (19,3 %) heeft het afgelopen jaar een aanmaning van een overheidsinstantie gekregen, zonder dat hier een betalingsherinnering aan vooraf ging. De aanmaning die ze kregen was onder andere voor de waterschapsbelasting (38,1%), de gemeentelijke belastingen (23,8%) en verkeersboetes (13,5%). De meest genoemde reden dat ze de aanmaning kregen, was omdat ze de oorspronkelijke aanslag niet hadden gezien (40,2 %), het vergeten waren om te betalen (34,5 %), of geen geld hadden (11,6%).  

  Wat zegt de wet?

  Volgens de Invorderingswet 1990 hoeven overheidsinstanties niet eerst een betalingsherinnering te sturen. Dat betekent ze gelijk mogen aanmanen. Maar in het consumentenrecht verplicht de overheid bedrijven om eerst een kosteloze betalingsherinnering te sturen als de consument een rekening niet op tijd betaald. En dat is raar, zegt Ronald van Raak, Tweede Kamerlid van de SP. “De overheid is er voor de burgers en niet andersom. Organisaties moeten mensen niet als verdachten behandelen, dat is niet alleen een zaak van fatsoen, maar ook van goed bestuur. Daar past het mensen sturen van een herinnering ook bij. Je moet mensen geen boete geven omdat ze zich vergissen.” Het Kamerlid gaat naar aanleiding van onze uitzending Kamervragen stellen aan de Minister Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

  Waterschaps- en gemeentelijke belastingen

  Er zijn 14 overheidsinstanties die voor 21 waterschappen de waterschapsbelasting heffen. Sommige van deze kantoren, heffen ook gemeentelijke belastingen. Van deze kantoren versturen 4 wel een kosteloze betalingsherinnering (29%) en de overige 10 doen dat niet (71%) Benieuwd of jij een betalingsherinnering krijgt in jouw regio? Bekijk dan onze interactieve kaart 

  Krijg jij een betalingsherinnering in jouw regio? 

  Belastingdienst en Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB)

  Ook de Belastingdienst verstuurt soms geen betalingsherinneringen. Bijvoorbeeld bij de omzetbelasting of de motorrijtuigenbelasting. Of je ook een boete krijgt als je vergeet de motorrijtuigenbelasting te betalen, ligt aan het feit of je het al eerder bent vergeten. Het CJIB verhoogt bij een verkeersboete het bedrag met 50% als je deze vergeet te betalen.

  Reacties betrokkenen

  Lees hier de volledige reacties van het Ministerie van Justitie & Veiligheid, De Belastingdienst en het CJIB.