Iedere zaterdag om 19.05 uur op NPO 1

 • 'Wurgkredieten Interbank zijn moreel verwerpelijk'

  De afgelopen twee weken lieten we het verhaal zien van een familie met een hoge schuld. Door de woekerrente van geldverstrekker Interbank lost de familie nauwelijks af en hebben ze al tienduizenden euro's rente betaald. Interbank is vanavond in de studio om tekst en uitleg te geven. Gaat Interbank de klachten over de torenhoge rente oplossen? 

  Gedupeerden
  Op 30 april lieten we in de uitzending het verhaal zien van Willem en Rita. Zij sloten in 2003 een krediet af bij Interbank. Zij hebben tot nu toe al meer dan €46.000 betaald en nog steeds een restschuld van €28.500. Dat komt door de hoge rente. Ze betalen namelijk 12,3% rente voor dit (wurg)krediet. Wij vroegen ons toen af of dit een incident was, maar dat blijkt niet zo te zijn.  

  Rentes van 14%
  We werden overstelpt door mails en bij Stichting Geldbelangen liggen nu 200 meldingen van mensen die ook een wurgkrediet hebben. Ben stuurde ons een mailtje. Hij sloot in 2005 een lening af bij Interbank van ruim €28.000 en nam nog ruim €7000 op. Na elf jaar heeft hij €40.000 betaald en is de lening nog steeds ruim €28.000. Op dit moment betaalt Ben een rente van 14%! Rentes van 10% voor leningen vanaf €10.000 en hoger zijn extreem. Zeker als je je realiseert dat Interbank als hoogste rente nu 9,5% rekent aan klanten die in de hoogste risicocategorie vallen. Als klanten bij Interbank aan de bel trokken over hun situatie kregen ze nul op het rekest en werd hen de deur gewezen.

  Honderden reacties
  Ook op onze website en op onze Facebookpagina stroomden reacties binnen. Collega's van Willem van Arkel zijn spontaan een crowdfundingactie via Facebook gestart. In de uitzending van 7 mei zag je dat. Hier kan je dat fragment terugkijken en lees je hoe je kan helpen.  

  Reactie Interbank
  Interbank is geschrokken van alle ophef. "We zijn overrompeld door de uitzending van 30 april" staat op de website van Interbank. Dat verbaast ons. Talloze mensen hebben over die hoge rente bij Interbank aan de bel getrokken. Bovendien zijn er vele Kifid-zaken gevoerd over de hoge rente en ligt er op dit moment één zaak bij de rechter over die hoge rentes. Interbank reageert vanavond in de uitzending en kondigt aan alle 200 dossiers, die Stichting Geldbelangen heeft ontvangen, opnieuw te bekijken.

  Financiële waakhond
  Toezichthouder Autoriteit Financiële Markten AFM reageert ook in onze uitzending. De AFM noemt deze klanten 'locked-up'. Dat wil zeggen: gevangen in hun krediet. De zorgplicht vereist dat de geldverstrekker pro-actief in gesprek gaat met de klant over hoe uit deze situatie te komen. Als een geldvertrekker dat niet doet, kan de AFM uiteindelijk boetes opleggen aan geldverstrekkers. De financiële toezichthouder noemt de wurgkredieten onwenselijk. De AFM is daarom al twee jaar bezig om probleemkredieten bij geldverstrekkers aan te pakken.

  Moreel verwerpelijk
  Hoogleraar Financiële Markten Arnoud Boot (UvA) noemt deze wurgkredieten moreel verwerpelijk. "Het zijn kwetsbare mensen en als er iets tegenzit ga je het ene gat met het andere vullen. Dan kan je niet meer zeggen: eigen schuld dikke bult. Met het tussentijds verhogen van de rente zet je mensen klem."

  Rechtszaak tegen Interbank
  Advocaat Rob Silvertand behartigt de belangen van een klant die in de problemen komt door de stijgende rente op zijn doorlopend krediet. Silvertand staat op het standpunt dat als Interbank eenzijdig de regels wijzigt, dat gemotiveerd moet worden. Als je dus de rente verhoogt moet je dat bewijzen. Dat doet Interbank in zijn zaak niet. Silvertand stelt: de bijzondere zorgplicht van aanbieders van financiële producten en instrumenten vereist dat als er bijzondere risico's zitten aan een bepaald product, je de klant daarvoor moet waarschuwen." Hij heeft daarover een artikel geschreven op Follow the Money.

  Ook een wurgkrediet?
  Stichting Geldbelangen behartigt de belangen van de mensen met een wurgkrediet. Je kunt je aanmelden als jij ook zo'n wurgkrediet hebt. Gebruik liever geen Internet Explorer als browser, de site is soms minder goed bereikbaar daarmee. Ook als je een wurgkrediet hebt bij een andere geldverstrekker is de stichting benieuwd naar jouw ervaringen.

  Wij houden de ontwikkelingen rondom Interbank de komende tijd scherp in de gaten.