Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Zorgverzekering 2017: wat moet je allemaal weten?

19-11-2016
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
104 keer bekeken
  •  
Zorgverzekeringen 2017
Uiterlijk vandaag moesten de verzekeraars hun klanten inlichten over de premies en voorwaarden van de zorgverzekering. Wij zetten de belangrijkste dingen op een rijtje.
Basisverzekering
De basisverzekering is vanaf 18 jaar wettelijk verplicht. Kinderen zijn gratis meeverzekerd. Verzekeraars moeten iedereen accepteren. Met de basisverzekering ben je onder meer verzekerd voor huisartsenzorg, behandeling in het ziekenhuis, geneesmiddelen , psychologische hulp , verloskundige zorg en kraamzorg en tandheelkunde tot 18 jaar.
De basisverzekering is een door de overheid samengesteld pakket, waarin jaarlijks veranderingen worden aangebracht. Ook als je niet van plan bent over te stappen is het dus belangrijk om te kijken of dat pakket nog steeds aansluit bij je zorgbehoefte. En ook kleine veranderingen in de aanvullende verzekering kunnen een groot verschil maken.
Wat verandert er in het basispakket van de zorgverzekering in 2017?

Eigen risico
Voor zorg die onder de basisverzekering valt, geldt een eigen risico van 385 euro per jaar. Gezonde mensen die geen medicijnen gebruiken kunnen overwegen om het eigen risico met bijvoorbeeld 500 euro te verhogen. Je krijgt dan een gemiddelde korting van 20 euro op je maandelijkse premie, dat scheelt per jaar al snel 240 euro.
Forse premiestijging
Dit jaar zijn de premies met gemiddeld 7,5% verhoogd. Voorgaande jaren waren de stijgingen van de premies minder hoog. Verzekeraars hebben jaren geput uit eigen reserves, daardoor was er een geringe premiestijging.
Hoeveel betaal je in 2017 voor je zorgpolis?
Budgetpolis : Dit zijn de allergoedkoopste polissen, maar die kennen ook een aantal restricties. De goedkoopste budgetpolis is van Zekur. Deze kost 92 euro.
Naturapolis : Hier ben je aangewezen op de zorgverleners en ziekenhuizen waarmee de verzekeraar een contract heeft. Met 99,95 euro per maand ben je het voordeligst uit bij De Friesland Zorgverzekeraar. De duurste naturapolis, van 119 euro, is van Menzis.
Restitutiepolis : Je hebt een vrije keuze en de rekeningen worden vergoed. De goedkoopste volledig vrije zorgkeuze is OHRA met 104,55 euro per maand. De duurste polis is van Menzis. Die kost namelijk 122,- euro per maand.
Update 20 november: In de uitzending werd vermeld dat Zilveren Kruis Achmea de duurste natura- en restitutiepolis zou hebben. De polissen van Menzis zijn met 119 euro en 122 euro echter nog net iets duurder. (Zorgkiezer.nl)
Aanvullende pakketten schraler, duurder en moeilijker toegankelijk
Peter Ruys van de vergelijkingssite zorgkiezer.nl ziet dat de meest uitgebreide verzekeringen steeds moeilijker toegankelijk worden en dat deze pakketten schraler worden. Onbeperkt fysio verdwijnt bijna volledig uit het pakket en wordt gemaximeerd tot maximaal 40 behandelingen. Daarnaast ziet Ruys dat het aantal pakketten, waarbij verzekeraars medische selectie toepassen, voorzichtig toenemen. Vroeger was dit alleen maar van toepassing op de meest uitgebreide pakketten, tegenwoordig worden er ook steeds meer eisen en vragen gesteld bij de minder uitgebreide pakketten. De meest uitgebreide pakketten werden duurder de afgelopen jaren. Let dus goed op wat je in 2017 aan zorg nodig denkt te hebben en kijk daarbij goed naar de aanvullende polissen van alle zorgverzekeraars.
Kassa’s zorgenquête
Uit Kassa’s zorgenquête, die door ruim 11.000 nieuwsbrieflezers is ingevuld, blijkt dat 80% ook aanvullend verzekerd is. De meerderheid (78%) wil namelijk niet voor onverwachte kosten komen te staan. De aanvullende verzekering wordt vooral gekozen voor de fysiotherapeut (74,5%), de tandarts (50%), brillen of lenzen (45%) en voor alternatieve geneeswijze (20%).
Selectie
Er mag op geen enkele manier geselecteerd worden bij de basisverzekering, iedereen wordt toegelaten. Maar toch maken zorgverzekeraars zoals National Academic en Promovendum speciale labels voor de groep hoger opgeleiden, simpelweg omdat hoger opgeleide verzekerden minder zorg nodig hebben dan verzekerden die laag opgeleid zijn. Vorig jaar zijn deze verzekeraars hierop aangesproken dat er geen onderscheid gemaakt mag worden.
Premiedifferentiatie: Ouderen betalen meer
Bij sommige verzekeraars betalen ouderen meer voor aanvullende pakketten dan jonge mensen. Een aantal verzekeraars, waaronder CZ, Zilveren Kruis Achmea en OHRA hanteerde afgelopen jaren premiedifferentiatie op hun pakketten. Let dus goed op wat er in het aanvullende pakket zit en wat je ervoor moet betalen.
In het actieplan KernGezond hebben verzekeraars afgesproken om het voor ouderen makkelijker te maken om over te stappen.
Overstappen loont
Ruim 1 miljoen verzekerden (6.3%) is in 2016 overgestapt naar een andere zorgverzekeraar. Voor hulp bij overstappen naar een andere zorgverzekeraar kun je gebruik maken van een vergelijkingssite .
De zorgverzekering : wat is waar en niet waar?
Over de zorgverzekering bestaan allerlei misverstanden. Poliswijzer.nl heeft een overzicht gemaakt over wat wel en geen fabels zijn. Deze kun je hier vinden. Klik hier voor een overzicht van alle zorgverzekeraars.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!