Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

1 op 3 computers loopt ernstige veiligheidsrisico’s

06-05-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
104 keer bekeken
  •  
hacker cybercrime internetoplichting 930
Op thuiscomputers staat vaak ongewenste, gevaarlijke of verouderde software. Ook gebruiken consumenten vaak nog onveilige wachtwoorden en is direct ingrijpen noodzakelijk. Dat blijkt uit een steekproef van de Consumentenbond.
In opdracht van de Consumentenbond voerde computerhulpdienst Studentaanhuis.nl een veiligheidscheck uit op 100 Windows-computers. Daaruit blijkt dat op ruim de helft van de computers ongewenste programma’s staan. Die programma's tonen bijvoorbeeld reclame in de browsers en passen de startpagina of zoekbalken aan. 1 op de 10 computers bevat daadwerkelijk kwaadaardige software.

Verouderde programma's

De studenten van de computerhulpdienst vonden op veel pc’s oude versies van hulpprogramma's, zoals Skype, VLC mediaspeler, Adobe Flash, Silverlight en Java. Van een aantal programma's, zoals Java, is bekend dat er in oudere versies gevaarlijke veiligheidslekken zitten.

Onveilige wachtwoorden

Uit de steekproef blijkt dat de helft geen veilig wachtwoord gebruikt. Zo gebruikt 40 procent persoonlijke informatie. 8 op de 10 gebruikers slaat wachtwoorden onbeschermd op in hun browser.
11 van de onderzochte computers werden bestempeld als 'veilig'. Bij 53 pc's was er geen acuut gevaar, maar liepen de computers wel een veiligheidsrisico. 36 computers hadden zodanig een hoog veiligheidsrisico, dat meteen ingrijpen noodzakelijk was.
Bron: Consumentenbond

Meer over:

veiligheid, computer
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!