Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

1 op de 12 mensen slachtoffer van cybercrime

17-07-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
hacker cybercrime cybercriminelen 930
Vorig jaar werd 1 op de 12 Nederlanders slachtoffer van digitale criminaliteit. Dat zijn ruim 1,2 miljoen mensen in ons land. Het blijkt dat vooral tieners en jongvolwassenen hier de dupe van worden. 
Verder blijkt dat mannen net zo vaak slachtoffer zijn als vrouwen. Dit blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en de politie. Het gaat vooral om zogeheten vermogensdelicten. Dit overkwam 1 op de 20 mensen. Deze mensen werden bijvoorbeeld opgelicht bij online aankopen, of iemand slaagde erin geld van hun rekening weg te sluizen. Soms trapten ze in een nepfactuur en raakten ze op deze manier hun geld kwijt. Ook gijzelsoftware valt onder vermogensdelicten. 1 op de 50 Nederlanders werd het slachtoffer van een hacker. Iemand kon dan inloggen op hun e-mail-, Facebook- of Twitteraccount, of zelfs op een van hun apparaten.

Aangifte doen makkelijker maken

De meeste slachtoffers stappen naderhand niet naar de politie, omdat ze dachten dat het ze niet zou helpen. De politie wil het daarom makkelijker maken om aangifte te doen, om zo te voorkomen dat mensen het gevoel hebben dat hetgeen wat hen overkomen is niet belangrijk genoeg is. Theo van der Plas, een verantwoordelijke bij de politie in de strijd tegen cybercrime, verklaart hierover het volgende:  "Dat doen we bijvoorbeeld door internetaangifte voor veelvoorkomende vormen van digitale criminaliteit mogelijk te maken." ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!