Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

200 jaar oude favoriete wijn Napoleon onder de hamer

15-07-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
64 keer bekeken
  •  
wijn-930x520
Tijdens een wijnveiling bij online veilinghuis Catawiki wordt vanavond een extreem zeldzame fles Groot Constatnia uit 1821 geveild. Groot Constatnia is het oudste wijnhuis van Zuid-Afrika en gaat al terug tot 1685.
Napoleon
De dessertwijn van Groot Constatnia, die in die tijd slechts in kleine hoeveelheden werd geproduceerd, was zo duur dat alleen aristocraten de flessen konden betalen. Het was tevens de favoriete wijn van Napoleon tijdens zijn verblijf op Sint Helena. Hij liet regelmatig flessen importeren en beschreef de wijn zelfs in zijn brieven. Een druivenziekte maakte in 1866 een einde aan de wijn en de legende gaat dat het originele recept van de dessertwijn toen verloren is gegaan. Tegenwoordig wordt de wijn opnieuw op de markt gebracht met een recept dat lijkt op het oude uit de 19e eeuw. Veilinghuis Catawiki geeft aan dat er misschien 10 tot 12 flessen zijn overgebleven met het originele recept. De fles in deze veiling is de oudste die bekend is.
Veel geschiedenis
De dessertwijn van Groot Constatnia is een wijn met veel geschiedenis. Het was niet alleen de favoriete wijn van Napoleon, maar ook Charles Dickens was een groot liefhebber van deze wijn. De wijn wordt aangeboden door een Franse privé-verzamelaar. Het veilinghuis verwacht niet dat de nieuwe eigenaar de fles zal openmaken om op te drinken. ''Deze fles is uniek en daarom erg bijzonder. Als deze wordt open gemaakt dan verliest het meteen alle waarde. Over het algemeen wordt deze wijn alleen maar meer waard en is dus een goede investering''. APS

Meer over:

napoleon, veiling, wijn
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!