Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

45-plussers vaker in de schuldsanering

24-03-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
schuld_20.jpg
Personen die in de schuldsanering terechtkomen zijn steeds vaker 45 jaar of ouder, meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag. Over de gehele linie is wel een daling te zien van het aantal mensen dat een schuldsaneringstraject ingaat. Het aantal toelatingen liep in 2014 voor het derde jaar op rij terug.
Stijging werkloosheid
Relatief meer 45-plussers moesten hun toevlucht nemen tot de regeling. Volgens het CBS hebben veel mensen in deze leeftijdsgroep het moeilijk. De werkloosheid stijgt er nog steeds en een aanzienlijk deel van de langdurig werklozen valt bovendien binnen deze groep.
Economische factoren
In totaal gingen vorig jaar 12.300 particulieren en zelfstandig ondernemers de schuldsanering in, 1 procent minder dan in 2013. Behalve met economische factoren heeft deze daling ook te maken met steeds strengere toelatingseisen en het bestaan van alternatieve oplossingen.
Vergrijzing
45- tot 55-jarigen waren met ruim 3500 personen goed voor 29 procent van alle nieuwe schuldsaneringen. Meer dan tien jaar terug, in 2002, was dit nog 18 procent. Het aandeel 55- tot 65-jarigen in de schuldsanering is veel kleiner, maar verdubbelde wel sinds 2002 van 7 naar 14 procent vorig jaar. Door de vergrijzing vallen er ook meer mensen in de oudere leeftijdscategorieën.
Schuldsaneringstraject
Er zitten nu zo'n 39.000 personen in een schuldsaneringstraject, 2 procent minder dan eind 2013. Ruim 13.000 personen rondden vorig jaar het traject af. Vier van de vijf schuldsaneringen eindigden met een zogeheten schone lei, iets meer dan een jaar eerder. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!