Vanaf 7 september iedere zaterdag om 19.05 uur op NPO 1

7 op de 10 zorgprofessionals verwacht meer faillisementen ziekenhuizen

7 op de 10 zorgprofessionals verwacht meer faillisementen ziekenhuizen

Van de zorgprofessionals denkt 69 procent dat er de komende jaren meer ziekenhuizen failliet zullen gaan. Dat komt naar voren in het onderzoek van financieel detacheerder FBD, dat het onderzoek door Panelwizard liet uitvoeren onder 1118 zorgmedewerkers.

67 procent van de zorgmedewerkers vindt dat het in de zorg vaak ontbreekt aan goede bestuurders en managers.

Financiële en bestuurlijke problemen

Michel Strirkker, directeur business development van de FBD zegt hierover het volgende: "Financiële en bestuurlijke problemen lagen ten grondslag aan de faillissementen van het MC Slotervaart en het MC IJsselmeerziekenhuizen. Hierdoor heeft het imago van de sector begrijpelijkerwijs een behoorlijke deuk opgelopen en dat zien we terug in de stemming onder zorgprofessionals. De Nederlandse Zorgautoriteit heeft weliswaar gezegd niet te verwachten dat er op korte termijn nog meer ziekenhuizen failliet gaan, maar de schrik zit er desondanks nog goed in. Veel zorgprofessionals hebben bij collega’s namelijk gezien welke impact het heeft om noodgedwongen te moeten stoppen met werken en abrupt gescheiden te worden van patiënten die van hen afhankelijk zijn.”

Onvrede over investeringskeuzes

Naast dat er onvrede bestaat over bestuurders, bestaat er ook onvrede over investeringskeuzes. 36 procent van de medewerkers vindt dat er te veel geld gaat naar digitale innovaties. Hierdoor wordt het geld niet bestaan aan de hoognodige extra handen aan het bed. Maar liefst 87 procent vindt dat er in de zorg niet genoeg geld wordt gestopt in de mensen. Strikker:”Door nieuwe innovatieve behandelmethoden is er tegenwoordig steeds meer mogelijk. Tegelijkertijd lopen de zorgkosten door de vergrijzing flink op. Bestuurders in de zorg komen daardoor voor moeilijke keuzes te staan die hen niet altijd in dank worden afgenomen door de mensen op de werkvloer.”

Marktwerking en meer macht bij zorgverzekeraars

Bij de introductie van marktwerking in de zorg was keuzevrijheid een zeer belangrijke belofte. Deze vrijheid komt misschien steeds meer in het gedrang door snel stijgende zorgkosten. CBS-cijfers laten zien dat Nederland qua zorgkosten relatief duur is in verhouding met de rest van Europa. In 2016 ging zo'n 10,3 procent van het binnenlands product naar de gezondheidszorg. In andere Europese landen ligt dit op 9,9 procent. Zorgverzekeraars in Nederland hebben de afgelopen jaren steeds meer macht gekregen om te bepalen waar premiegeld aan gespendeerd wordt, om zo de kosten zo laag mogelijk te houden.

Maar liefst 89 procent van de zorgprofessionals denkt dat deze zorgverzekeraars nog meer macht zullen krijgen. Hierdoor kan er druk komen te staan op de correctie naleving van vooraf afgesproken regels. Een manier voor zorgorganisaties om hieraan te voldoen is het aanstellen van een 'compliance-professional'. Strikker:” Een goede compliance officer is goud waard en kan zorginstellingen een hoop geld besparen, doordat het zelfsignalerende vermogen van de zorginstelling omhoog gaat. Dit voorkomt forse boetes”. Van de medewerkers gaf 36 procent aan dat het nu vaak ontbreekt aan goede compliance officers in de zorg.

Bron: FBD en Panelwizard