Iedere zaterdag om 19.05 uur op NPO 1

Aanbieders illegale mediaspelers massaal gestopt

Aanbieders illegale mediaspelers massaal gestopt

Aanbieders van mediaspelers die films, series en sportwedstrijden uit illegale bronnen afspelen, zijn de afgelopen tijd massaal gestopt met hun diensten. Volgens auteursrechtenorganisatie BREIN gaven 84 aanbieders er al dan niet onder druk de brui aan.

Inbreuk auteursrecht
Het gaat om verkopers van mediaspelers waar software op staat die verbinding maakt met websites die illegaal aanbod streamen. Klanten werden gelokt met slogans als "downloaden is verboden maar streamen niet". Dat klopt echter niet. Het Europees Hof van Justitie bepaalde vorige maand in een zaak die BREIN had aangespannen dat mediaspelers met dit soort software wel degelijk inbreuk maken op het auteursrecht.

Tientallen rechtszaken
Al voor de uitspraak stopten veertig aanbieders, aldus BREIN. Na de uitspraak heeft de organisatie tientallen andere gesommeerd hun diensten te staken. Daar gaven er 37 gehoor aan. BREIN heeft inmiddels tien rechtszaken in voorbereiding tegen bedrijven die niet willen stoppen. "Het gebruik van dit soort spelers veroorzaakt grote schade voor de makers en aanbieders van films, series en sportuitzendingen", vindt directeur Tim Kuik.

Gedupeerden in Kassa
Kassa besteedde eerder al aandacht aan de mediaspelers. Een bedrijf dat de apparaten verkocht, leverde deze steeds niet. Dit leidde tot honderden gedupeerden. Lees hier het artikel terug: Honderden gedupeerden door niet geleverde mediaspelers van Nonstopplayer.