Vanaf 7 september iedere zaterdag om 19.05 uur op NPO 1

Aangifte om rubbergranulaat kunstgrasvelden

Aangifte om rubbergranulaat kunstgrasvelden

Recycling Netwerk, een coalitie van milieuorganisaties, heeft bij het Openbaar Ministerie aangifte gedaan tegen alle partijen die betrokken zijn bij het gebruik van rubbergranulaat van oude autobanden op kunstgrasvelden. Dat laat Robbert van Duin, voorzitter van Recycling Netwerk, tegenover Zembla weten.

Overtreding afvalwetgeving

Volgens de voorzitter van Recycling Netwerk is er sprake van een overtreding van de afvalwetgeving. ‘Naar onze mening is dit nog steeds afval dat wordt gestort op voetbalvelden.’ Daarnaast vindt van Duin dat de betrokken partijen die een veld aanleggen een zorgplicht hebben om te voorkomen dat er milieuschade ontstaat. Volgens Recycling Netwerk is het verwerken van oude autobanden tot rubberkorrels voor sportvelden een schoolvoorbeeld van foute recycling. ‘Omdat er feitelijk zodanig weinig bewerkingen worden uitgevoerd dat de schadelijke stoffen erin blijven zitten.’

RecyBem zich van geen kwaad bewust

RecyBem, de organisatie die autobanden inzamelt en de leveranciers van het rubbergranulaat vertegenwoordigd is zich van geen kwaad bewust. ‘Wij overtreden geen enkele milieuwet. Ik denk dat het Openbaar Ministerie echt belangrijkere dingen te doen heeft, laat Frank Hopstaken van RecyBem in een reactie tegenover Zembla weten.

Lees op de website van Zembla meer.