Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Aanpak politie en ggz verwarde mensen faalt

12-07-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
64 keer bekeken
  •  
verward persoon 930
De politie en de ggz moeten beter gaan samenwerken bij de aanpak van verwarde mensen. De twee partijen moeten samen verwarde overlastgevers vaker en steviger begeleiden.
In de praktijk blijkt dit niet of nauwelijks te gebeuren. Daarom stelt Bauke Koekkoek, crisisdienstverpleegkundige en lector aan de HAN en de Politieacademie in Apeldoorn, dat de huidige aanpak tekort schiet. 

Stijging in aantal meldingen van verwarde personen

Koekkoek stelt dat de politie en de ggz er daarom meer aan moeten doen om samen te werken. Sinds 2011 steeg namelijk het aantal meldingen bij de politie tot ruim 90.000 in 2018. In Oost-Nederland steeg het aantal meldingen met acht procent.

Psychiatrische stoornis en drank- en drugsmisbruik

Bij tien procent van de meldingen die worden gedaan, gaat het om meldingen over mensen die al bekend zijn bij de zorg en de politie. Vaak zijn het mensen die kampen met psychiatrische stoornissen. Veelal kampen deze verwarde mensen, naast een dergelijke stoornis, met drugs- of drankmisbruik. Hierdoor zijn ze gevaarlijk voor zichzelf en voor anderen.
Gezien deze kleine groep mensen goed zijn voor tien procent van de meldingen, stelt Koekkoek dat deze groep een gecombineerde aanpak van de politie en de ggz verdiend. 
Bron: de Gelderlander
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!