Iedere zaterdag om 19.05 uur op NPO 1

'Aanwijzingen voor verband hoogspanningskabels en kinderleukemie'

'Aanwijzingen voor verband hoogspanningskabels en kinderleukemie'

Kinderen die in de buurt van bovengrondse elektriciteitslijnen wonen hebben mogelijk een één tot twee maal hogere kans om leukemie te krijgen dan andere kinderen. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek van de Gezondheidsraad.  Bij deze risicoschatting is er sprake van een "aanzienlijke onzekerheid", maar de kans dat er in werkelijkheid géén verhoogd risico is, acht de commissie Elektromagnetische velden van de Gezondheidsraad klein.

'Magnetische velden mogelijk verantwoordelijk'

In Nederland krijgen ongeveer 135 kinderen per jaar leukemie, ofwel bloedkanker. "Blootstelling aan magnetische velden die de lijnen opwekken zou hiervoor verantwoordelijk kunnen zijn, al vallen andere (onbekende) factoren of toeval niet uit te sluiten. De kans op het krijgen van kinderleukemie lijkt naar schatting met een factor 1,2 verhoogd te zijn bij kinderen die binnen ongeveer 50 meter van een bovengrondse elektriciteitslijn wonen", stelt de raad.

Elektriciteitskabels en transformatorhuisjes 'mogelijk schadelijk'

Volgens het rapport zijn ondergrondse elektriciteitskabels en transformatorhuisjes, waar ook elektromagnetische velden vandaan komen, mogelijk ook schadelijk voor de gezondheid. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat zou daarom moeten overwegen om het voorzorgsbeleid, dat al geldt voor hoogspanningslijnen, uit te breiden naar stroomkabels onder de grond. ,,Omdat magnetische velden niet tegengehouden worden door bodem of bouwmaterialen.''

Uit eerder onderzoek bleek al dat het risico op leukemie groter is bij kinderen die dichtbij hoogspanningskabels wonen, waar de magneetgolven sterker zijn. Volgens de Gezondheidsraad is er mogelijk ook een verband tussen magnetische velden en kinderen die een hersentumor krijgen, hoewel de aanwijzingen hiervoor minder sterk zijn.

De raad adviseert in opdracht van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Dit eerste deeladvies gaat over kanker bij kinderen. In vervolgadviezen komen kanker en ziektes van het zenuwstelsel bij volwassenen aan bod.

ANP / Gezondheidsraad