Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

ABN AMRO gaat klanten doorlichten vanwege witwassen

07-08-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
ABN AMRO logo 930 520
ABN AMRO moet van De Nederlandsche Bank (DNB) al zijn particulieren klanten in Nederland gaan doorlichten. Daarvoor heeft de bank een voorziening genomen van 114 miljoen euro. Topman Kees van Dijkhuizen houdt er rekening mee dat het financiële concern ook nog een boete kan krijgen in verband met de kwestie.
De ingreep heeft te maken met de strijd tegen het witwassen. Sinds de affaire bij onder meer ING vorig jaar moeten banken daar nu scherper op letten. "We moeten bijvoorbeeld beter weten wat mensen precies doen met hun rekening. Doen ze alleen normale transacties of bijvoorbeeld ook commerciële transacties?", legt Van Dijkhuizen uit. Omdat de kwestie door DNB zelf werd aangekaart bij de bank, zou het kunnen dat er nog een boete volgt. Maar of dit zo is weet Van Dijkhuizen nog niet, vandaar dat hij er geen details over kan geven.

Hypotheken

ABN AMRO heeft zijn winst in het tweede kwartaal licht verhoogd. De nettowinst kwam uit op 693 miljoen euro, waar een jaar geleden nog 688 miljoen euro winst in de boeken ging. Het resultaat werd enigszins gekleurd door eenmalige posten. Naast de voorziening is er in de cijfers nog een boekwinst verwerkt op de verkoop van een belang in hypotheekadministrateur Stater.
Het financiële concern wist ondanks de lage rente zijn rentebaten toch wat op te voeren. De bank deed onder meer goede zaken met hypotheken. De spaarmarges stonden wel onder druk. Bij de bank ging de spaarrente onlangs naar 0,02 procent. Van Dijkhuizen wil niet zeggen of we binnenkort een negatieve rente kunnen verwachten.

Doelstellingen

"We blijven ons richten op onze doelstellingen in deze uitdagende omgeving", concludeert de topman. Zelf begint hij aan zijn laatste maanden bij ABN AMRO. Zijn termijn duurt tot 12 april volgend jaar en de zestiger wil niet meer gaan voor een volgende periode. "Ik ben toch ook al wat ouder", zegt hij. In zijn laatste maanden hoeven mensen "geen konijn uit de hoge hoed meer te verwachten". Volgens Van Dijkhuizen zit er onder zijn bewind geen grote reorganisatie meer aan te komen. Voorganger Gerrit Zalm schrapte in zijn laatste maanden bij ABN AMRO nog veel banen. ANP

Meer over:

abn amro, witwassen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!