Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

ABN AMRO: reactie op salarisverhoging onderschat

08-04-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
ABN_AMRO_06.jpg
De Raad van Commissarissen heeft de gevoelens in de samenleving over de salarisverhoging voor de top van  ABN AMRO onderschat. De voorzitter van de raad, Rik van Slingelandt, zei dat dinsdag in een rondetafelgesprek in de Tweede Kamer.
'Goed betalen is noodzaak'
Van Slingelandt wees er meermalen op dat de bank capabele mensen nodig heeft, die goed betaald moeten worden. ABN moet daarmee concurreren met andere grote bedrijven. ,,Ook ik vind zes of zeven ton grote bedragen, maar we hebben een positie te verdedigen op de arbeidsmarkt en goed werkgeverschap te tonen.'' Volgens Van Slingelandt zijn bij die weging, bij dat dilemma de te verwachten gevoelens in de samenleving onderbelicht gebleven ten opzichte van de andere factoren.
Verontwaardiging bij politieke partijen
De Tweede Kamer is niet onder de indruk van een voorzichtig mea culpa van ABN-president-commissaris Van Slingelandt over de salarisverhoging voor de top van zijn bank. Vooral GroenLinks-Kamerlid Jesse Klaver verwoordde het ongenoegen hard. Hij noemde de bijdrage van Van Slingelandt en van de commissarissen Henk Breukink (ING) en Leo van Wijk (Aegon) stuitend en vroeg hun ,,in welk universum'' ze leven. ,,U praat of u vrije ondernemers bent, maar de realiteit is dat u ambtenaren bent. Als het misgaat zal de overheid u redden.''
SP: commissarissen moeten weg
De commissarissen van ABN AMRO zouden onmiddellijk moeten opstappen. Doen ze dat niet, dan moet minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën ze wegsturen. Die harde conclusie trekt SP-Kamerlid Arnold Merkies na het gesprek met president-commissaris Van Slingelandt van de bank.
Dijsselbloem verdedigd
De salarisverhoging was al in 2011 afgesproken en was in 2012 door de toenmalige minister van Financiën en de Kamer goedgekeurd. De ABN-bestuurders hadden er twee jaar vanaf gezien, maar wilde in 2014 krijgen waar ze recht op hadden. Van Slingelandt verdedigde Dijsselbloem door zich aan te sluiten bij diens weergave van gesprekken tussen hem en de ABN-top in maart 2014.
Donderdag debatteert de Kamer met minister Dijsselbloem over ABN. ANP
Zie ook: 40 procent bankklanten overweegt overstap -
Kassa 4 april 2015
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!