Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

ABN Amro verruimt boetevrij aflossen

02-10-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Logo_ABNAMRO_11.jpg
Klanten bij ABN Amro kunnen voortaan een groot deel van de hypotheek boetevrij aflossen. Dat kan tot aan de meest actuele WOZ-waarde van de woning. De regeling is beschikbaar voor alle klanten met een ‘onder water’ hypotheek en beperkt zich niet tot schenkingen, heeft de bank woensdag bekendgemaakt.
25% 'onder water'
Op dit moment staat ongeveer 25 procent van de hypotheekklanten van ABN Amro onder water. Dat betekent dat de waarde van de woning lager is dan de hypotheekschuld. ,,Door extra af te lossen komt het hypotheekbedrag meer in verhouding tot de waarde van de woning waardoor de kans op restschuld kleiner wordt of verdwijnt'', aldus de bank.
ABN Amro gaat verder dan Rabobank en SNS Bank
Rabobank maakte eerder op de dag bekend de boeterente af te zullen schaffen voor klanten die hun hypotheek versneld willen aflossen met een fiscaal vrijgestelde schenking tot 100.000 euro. Daarmee volgt Rabobank het voorbeeld van SNS Bank. ABN Amro gaat een stap verder, maar alleen bij mensen van wie de hypotheek onder water staat.
Eenmalige vrijstelling
Zowel Rabobank als SNS stelt klanten in staat met een eenmalige vrijstelling de gehele schenking zonder extra kosten in te zetten om de bestaande hypotheek (deels) af te lossen. De uitzondering op de bestaande regeling duurt, net als de regeling van de overheid, tot 1 januari 2015.
Fiscale regeling
ING zegt zich te beraden op de fiscale regeling. ,,We hebben er nog geen besluit over genomen en kijken naar wat de consequenties zijn voor ING en voor onze klanten'', zegt een woordvoerder. Eerder liet de staatsbank weten de boeterente te zullen handhaven omdat, verklaarde de bank toen, het een vergoeding is voor de gemiste rente-inkomsten door het vroegtijdig terugbrengen van de lening.
Geen boeterente
Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën drong er eerder op aan bij de banken om het voorbeeld van SNS Bank te volgen en geen boeterente meer te rekenen als mensen met het geld uit een schenking een fors deel van hun hypotheek vervroegd willen aflossen.
ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!