Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Accijnsverhoging leverde al 73 miljoen op

26-06-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
tanken_31.jpg
De accijnsverhoging op diesel heeft in de eerste 4 maanden van dit jaar 73 miljoen euro extra opgeleverd voor de schatkist. Staatssecretaris Eric Wiebes (Financiën) zei dat donderdag in een Kamerdebat over de omstreden accijnsverhoging.
Over de grens tanken
De oppositiepartijen CDA, PVV en SP lopen al maanden te hoop tegen de accijnsverhoging. Die zou leiden tot massaal tanken over de grens, dus minder inkomsten voor het Rijk en grote problemen voor pomphouders en andere winkels in de grensstreek.
Maar volgens Wiebes levert de maatregel het kabinet dus wel degelijk extra geld op, zelfs nu er in Nederland minder getankt wordt. Het nu alsnog terugdraaien van de accijnsverhoging zou de overheid geld kosten, zei Wiebes, en is hij niet van plan.
'Economie aanzwengelen'
Wiebes zei dat hij ,,weinig in de aanbieding'' heeft voor de pomphouders in de grensstreek. Een accijnsverlaging zou de situatie voor hen ook niet omdraaien. Wat het kabinet wil doen is de ,,overheidsfinanciën en het land gezond maken, de economie aanzwengelen en zorgen voor veel, veel meer banen'', aldus Wiebes.
Hij beloofde dat minister Stef Blok (Wonen en Rijksdienst) in de zomer reageert op een PvdA-plan met 51 aanbevelingen om de werkloosheid en economische problemen in krimpgebieden (vaak in de grensstreek) aan te pakken.
'Jojoën op een trampoline'
In het Kamerdebat bestreden oppositie en Wiebes elkaar met tabellen, cijfers en interpretaties van cijfers. Volgens Wiebes was het vergelijken van onvergelijkbare grootheden als ,,jojoën op een trampoline''. Losse maandcijfers leren ,,ons niks'', zei hij.
CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt claimde dat het kabinet 200 miljoen euro minder ophaalt aan brandstofaccijnzen dan voorzien. Volgens Wiebes vergeleek hij daarbij twee getallen die ,,helemaal niets met elkaar te maken hebben''. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!