Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

ACM onderzoekt machtspositie App Store

11-04-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
apple roze logo 930x520
De Autoriteit Consument & Markt (ACM) gaat onderzoeken of techgigant Apple misbruik maakt van de positie die het bedrijf verworven heeft met zijn App Store. Dit naar aanleiding van signalen van andere app-aanbieders die de toezichthouder ontving tijdens een marktstudie naar appstores. Die marktstudie is vandaag gepubliceerd.
,,App-aanbieders zijn in grote mate afhankelijk van Apple en Google voor het aanbieden van apps aan gebruikers. In de marktstudie kreeg de ACM signalen van partijen die erop lijken te wijzen dat Apple misbruik maakt van zijn positie in de App Store'', aldus bestuurslid Henk Don. ,,De ACM ziet daarom reden voor een vervolgonderzoek op basis van de mededingingsregels’', voegt hij toe.

Onderzoek naar bevoordelen eigen apps

In het dagelijks leven worden apps steeds belangrijker, en de waakhond verwacht dat Apple en Google eerlijk en transparant gedrag vertonen. De ACM gaat onder andere onderzoeken of Apple zijn eigen apps heeft bevoordeeld. Het onderzoek richt zich in eerste instantie alleen op Apple, omdat de toezichthouder over dat bedrijf de meest concrete signalen ontving.

Oproep ACM

De ACM roept app-aanbieders op om zich te melden als ze problemen ervaren in de App Store van Apple, maar ook als dat het geval is in de Play Store van Google. Die informatie gebruikt de ACM in het onderzoek. Het onderzoek richt zich in ieder geval op Nederlandse apps voor nieuwsmedia, waarover meerdere signalen binnenkwamen.
Het onderzoek kan ertoe leiden dat er geen overtredingen worden vastgesteld, benadrukt de ACM. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!