Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

ACM stelt grenzen voor bij 5G-veiling

09-04-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
ACM logo 930x520
Bij de veiling voor het snelle 5G mobiele netwerk moet gezorgd worden dat één partij niet te veel frequenties in bezit kan krijgen. Dat adviseert de Autoriteit Consument & Markt (ACM) aan het ministerie van Economische Zaken en Klimaat.
Maatregelen om te zorgen dat er een vierde aanbieder komt, vindt de toezichthouder niet nodig. Sinds de fusie tussen T-Mobile en Tele2 zijn er nog maar drie telecomaanbieders met een eigen netwerk in Nederland. Ook KPN en VodafoneZiggo hebben dat.

Frequenties

De ACM wil dat één telecombedrijf niet meer dan 40 procent van alle frequenties in bezit mag hebben. Ook moet op de frequenties op de 700 Mhz-band en de 3,5 Ghz-band zo'n maximum van 40 procent worden ingesteld. Die frequenties zijn respectievelijk noodzakelijk om landelijke dekking te krijgen tegen redelijke kosten en om volwaardig 5G aan te kunnen bieden.

Twee delen

De 5G-veiling wordt in twee delen gehouden. Eind dit jaar of begin volgend jaar worden frequenties op de 700, 1400 en 2100 Mhz-banden geveild. Eind 2021 of begin 2022 volgt een veiling voor frequenties op de 3,5 Ghz-band. ANP

Meer over:

veiling, 5g, acm
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!