Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

AD: medische gegevens verplaatst naar cloud van Google

30-03-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
avg privacy 930x520
Patiëntgegevens van honderdduizenden Nederlanders zijn in stilte verplaatst naar de cloud van Google, stelt het AD naar aanleiding van en eigen onderzoek. Ziekenhuizen zijn op de hoogte, maar patiënten weten van niks. Privacydeskundigen en politici vrezen voor de veiligheid van deze uiterst gevoelige medische data.
De behandelgegevens van honderdduizenden Nederlanders met kanker, diabetes, parkinson en andere veelvoorkomende aandoeningen belanden tegenwoordig in de Google Cloud. De patiënten zelf weten daar niets van. Met toestemming van ziekenhuizen slaat het commerciële bedrijf Medical Research Data Management (MRDM) deze data nu op bij de Amerikaanse techgigant.

'Makkelijk te ontsleutelen'

Hoewel de patiëntdata dus versleuteld worden doorgestuurd naar Google, zijn privacyexperts en politici kritisch. Ze vrezen dat de medische gegevens relatief eenvoudig zijn te ontsleutelen. ANP / AD

Meer over:

privacy, google
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!