Iedere zaterdag om 19.05 uur op NPO 1

Advies: gevaarlijke afslankpil niet innemen

Advies: gevaarlijke afslankpil niet innemen
Er is een gevaarlijke afslankpil in omloop die al na eenmalig gebruik kan leiden tot ernstige medische klachten. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) waarschuwt sporters en afvallers deze pil, genaamd Iomax, niet te slikken.

Klachten van gebruikers

Het vergiftigingencentrum van het UMC Utrecht heeft de afgelopen tijd veel klachten binnengekregen van gebruikers van Iomax, meldde de NVWA vrijdag. Al na één tablet kunnen bijwerkingen optreden zoals hartkloppingen, pijn op de borst, misselijkheid, hoofdpijn en opgewonden gedrag, aldus de NVWA. Het middel, dat vermoedelijk amfetamineachtige stoffen bevat, is verboden. Het wordt onder meer gebruikt door bodybuilders.


Amfetamine
Het middel, dat vermoedelijk amfetamineachtige stoffen bevat, is verboden. Amfetamineachtige stoffen staan op de dopinglijst. De NVWA weet niet waar het verkocht wordt en roept kopers op dit bij hen te melden. De NVWA kan dan gericht optreden om mensen te beschermen tegen de verkoop van Iomax. Online melden kan via het Klantcontactcentrum van de NVWA. Bronnen: ANP/ Het NVWA