Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Advies: zekerheid nodig voor zzp'ers

07-02-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
werken930x520
Mensen die via een tijdelijk contract of als zzp’er aan het werk zijn, moeten ook de nodige zekerheden krijgen. Met zekerheid durven mensen en bedrijven meer risico’s te nemen, stelt de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) dinsdag.
Koploper tijdelijke contracten
Nederland is volgens de WRR Europees koploper zzp-schap en tijdelijke contracten. Bijna een derde van de werkenden heeft een tijdelijk contract of is zelfstandige zonder personeel (zzp’er). Maar teveel flexibilisering kan nadelen hebben voor de Nederlandse economie als daardoor minder scholing en innovatie plaatsvinden, aldus de WRR.
'Teveel flex heeft gevolgen'
De raad wijst er ook op dat dit ervoor kan zorgen dat er nieuwe kwetsbare groepen komen met veel onzekerheid over hun inkomen en sociale zekerheid. ,,Te veel flexibilisering kan leiden tot psychologische onzekerheid zoals stress en gebrek aan erkenning en levenslooponzekerheid'', stelt de WRR, ,,waar vooral jonge mensen tegen aanlopen als ze een huis willen kopen of een gezin willen stichten.''
Vakbond: vinger op zere plek
Volgens vakbond CNV legt de WRR de vinger op de zere plek. ,,Het rapport haalt de eenzijdige mythe onderuit dat flexibilisering een economisch juichverhaal is. En dat is ook hard nodig, want de schade die flex aanricht zien we al overal om ons heen", aldus CNV-voorzitter Maurice Limmen.
,,Wezenlijk is dat in dit rapport wordt geconstateerd dat flexibiliteit geen noodzakelijk gevolg is van globalisering en technologisering, maar voor het overgrote deel het gevolg is van eigen wet- en regelgeving, afspraken en praktijken'', stelt de vakbondsvoorman. ,,Dit betekent dat je het ook weer de andere kant op kunt draaien, door juist te kiezen voor meer zekerheid.'' ANP

Meer over:

zzp'ers, zzp, zekerheid
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!