Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Afgestudeerd tijdens recessie? Dan een lager loon

06-07-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
portemonnee broekzak 930x520
Jongeren die afstuderen in een recessie hebben tot drie jaar na afstuderen een lager loon dan jongeren die op een economisch gunstiger moment zijn begonnen op de arbeidsmarkt.
2 procent minder
Uit onderzoek van het Centraal Planbureau (CPB) blijkt dat afgestudeerden dan ongeveer 2 procent minder loon ontvangen dan zij die in tijden van conjuncturele voorspoed hun diploma hebben behaald. Dat verschil loopt tijdens die eerste periode nog
verder op, maar is na drie jaar weer verdwenen.
Verschillen vrouwen en mannen
Deze jongeren hebben alleen op de korte termijn een lagere kans op werk. Vrouwen verliezen in eerste instantie meer dan mannen. Jongeren die op een slecht moment beginnen werken vaker bij werkgevers en in sectoren die minder betalen.
Ze zoeken daarom eerder naar een nieuwe werkgever en maken vervolgens sneller een overstap van werkgever of sector dan jongeren die op een goed moment zijn begonnen. Mannen maken bij een overstap een grotere loongroei door dan vrouwen. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!