Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Afkoppelen regenpijp beter voor milieu

19-02-2013
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
92 keer bekeken
  •  
20130219-kassa-groen-regenwater_1.jpg
Kassa Groen is bij een grote waterzuivering in Nijmegen met Hugo Gastkemper. Hij is directeur van Rioned (de gezamenlijke rioolbedrijven). De waterschappen, Rioned en veel Nederlandse gemeenten zijn bezig om er voor te zorgen dat er minder regenwater in het riool terecht komt. Dat is beter voor het milieu en zorgt voor minder kosten bij het zuiveren. Schoon regenwater dat naar beneden komt stroomt in het riool, vermengt zich daar met water uit de wc en douche en wordt daarna gezuiverd. Dit is kostbaar, omdat meer water gezuiverd moet worden dan nodig is. Bovendien kan bij echt harde regenbuien het rioolstelsel het water niet aan en dan stroomt het over. Dan komt er dus water met ontlasting in het oppervlaktewater. Door de klimaatverandering zal het ook nog vaker en vooral ook harder gaan regenen.
Toilet doorspoelen met regenwater
Per Nederlander gebruiken we 121 liter water per dag. 36 liter daarvan spoelen we door het toilet. Dat zouden we natuurlijk ook met regenwater kunnen doen. Anna en Sietse Jager uit Nijmegen doen dat bijvoorbeeld. Ze hebben op een eenvoudige manier met een stuk tuinslang en wat koppelstukjes de regenton op een balkon aangesloten op de stortbak van het toilet. Hun regenpijpen laten ze in de tuin lopen en met stukken dakgoot hebben ze een speelplaatsje voor hun kinderen en die van de buren gemaakt.
Opvang van rioolwater
We gaan op pad met Jos van der Lint, van Het Groene Hert , een door de gemeente Nijmegen gefinancierd milieupunt. Hij staat bij een overstortvijver waar het rioolwater instroomt als het hard regent. Dit is een grote vijver waarin het verboden is om te zwemmen of te vissen omdat het vervuild kan zijn. Burgers kunnen helpen deze vervuiling te voorkomen. Van der Lint vertelt dat de gemeente Nijmegen voorop loopt in het afkoppelen van het regenwater van het riool. Om die reden heeft Nijmegen kunnen bezuinigen op dure maatregelen om water uit het riool te houden. Bij alle nieuwbouwprojecten wordt regenwater en rioolwater gescheiden, maar de oudbouw is een probleem. Alle riolen vernieuwen en vervangen is te kostbaar of niet mogelijk.
Consument krijgt subsidie
Nijmegen is dus druk bezig om burgers te stimuleren om hun regenwater niet meer in het riool te laten lopen. Daar krijgen consumenten subsidie voor. In de Nijmeegse Veldstraat hebben de bewoners elkaar aangestoken. Op allerlei verschillende manieren zijn de regenpijpen afgekoppeld. Sommige bewoners houden over aan subsidie en anderen komen er mee uit. Vanaf 2013 moet alle subsidie worden besteed aan wateropvangmaatregelen.
Wassen met regenwater
We kijken ook bij een huis waar ze wat verder zijn gegaan. Daar ontmoeten we Gerrit Box . Hij is een van de weinigen in Nederland die al meer dan tien jaar dit soort systemen aanlegt. Hij heeft een grote tank van 5000 liter onder het huis met een pompje waar behalve twee stortbakken ook de wasmachine op is aangesloten. Dat is dubbele winst, want wassen met regenwater is goed voor de machine en je hebt minder zeep nodig. Project Ton Verhoeven van de gemeente Nijmegen reageert in een reactie. Deze is hier te lezen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!