Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Alarm over verplichte aanschaf dure laptop op school

08-09-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1230 keer bekeken
  •  
ipad2-930x310
Eén op de vijf ouders heeft grote moeite de laptop of tablet te betalen die de middelbare school van hun kinderen voorschrijft. 9 procent lukt het helemaal niet om die te betalen. Hierover slaat ouderorganisatie Ouders&Onderwijs alarm in de uitzending van Kassa.
De belangenorganisatie stelt dat scholen massaal de regels van de Onderwijsinspectie overtreden. ,,De regels zijn duidelijk. Als een school een voorgeschreven leermiddel verwacht van de leerlingen dan zijn de kosten voor de school en kan een bijdrage daarin hooguit vrijwillig zijn”, stelt directeur Peter Hulsen van Ouders&Onderwijs. Dit blijkt uit een enquête van Ouders&Onderwijs die samen met Kassa werd uitgevoerd onder 735 ouders van leerlingen in het voorgezet onderwijs.

Onder druk

Meer dan de helft van de ouders voelt zich onder druk gezet om de rekening zelf te betalen. Ook als ze daar helemaal geen geld voor hebben. Scholen schrijven vaak precies voor welk apparaat ze nodig hebben. Het is veelal niet mogelijk om een eigen laptop te gebruiken of om die lenen. Sommige scholen gaan zelfs zo ver dat ze tegen ouders zeggen dat ze maar een andere school voor hun kinderen moeten zoeken als ze de laptop of tablet niet kunnen betalen.   

Geen betalingsregeling

De aanschafprijs van de tablet of computer bedraagt tussen de 250 en 550 euro. Een kwart betaalt meer dan 550 euro en 1 op de 10 zelfs meer dan 700 euro. Deze rekening moeten ouders vaak voor meerdere kinderen ophoesten. In veel gevallen (21 procent) is bovendien geen betalingsregeling mogelijk.
Scholen verwijzen bij betaalproblemen in veel gevallen door naar Stichting Leergeld, een organisatie die sociale minima financieel ondersteunt. Volgens de organisatie doen ze dat vaak ten onrechte.  ,,Scholen gooien dit probleem simpelweg bij ons over de schutting. Maar armoedegeld is hier helemaal niet voor bedoeld en wij moeten mensen vaak teleurstellen. Het is echt de hoogste tijd dat hier een structurele oplossing voor komt”, zegt directeur Gaby van den Biggelaar.

Afspraken

Minister Slob heeft de PO- en VO-Raad gevraagd dit schooljaar duidelijke afspraken te maken over de bekostiging van digitale leermiddelen en de vrijwillige ouderbijdrage. Lukt het de scholen niet om tijdig goede afspraken te maken, dan gaat de minister kijken of het nodig is de wet aan te scherpen.

Extra (video) Stichting Leergeld: "Laat het er niet bij zitten"

Volgens Stichting Leergeld mogen scholen de aanschaf van een iPad of laptop niet verplicht stellen. Als dit toch gebeurt kun je als ouder best zelf actie ondernemen: stap naar de schooldirectie of de onderwijsinspectie.

Twitter #digigratis naar de Onderwijsinspectie

Moet jouw kind verplicht een digitaal leermiddel aanschaffen? Meld het de Onderwijsinspectie @onderwijsinsp met #digigratis in je tweet . Ouders moeten niet onder druk worden gezet!
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!