Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Alle EU-landen gaan bankgegevens uitwisselen

23-05-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
74 keer bekeken
  •  
100-euro_s_06.jpg
In de strijd tegen belastingontduiking en -fraude gaan alle EU-landen bankgegevens uitwisselen, ook Oostenrijk en Luxemburg. Deze landen lagen tot nu toe dwars bij de automatische uitwisseling van data over spaartegoeden van buitenlanders.
Doorbraak
Dat stelde premier Mark Rutte woensdag in Brussel na topoverleg met zijn EU-collega's. Rutte, maar ook de Duitse bondskanselier Angela Merkel bestempelde deze uitkomst als een doorbraak.
Automatische uitwisseling
Oostenrijk en Luxemburg gingen overstag omdat de EU met vijf landen buiten de unie, waaronder Zwitserland, onderhandelingen begint over automatische uitwisseling. Het leek erop dat de Oostenrijkers en Luxemburgers eerst wilden afwachten hoe deze gesprekken zouden verlopen. Maar volgens Rutte hebben de landen dit niet als voorwaarde gesteld.
Fiscus ontvluchten
Met de uitwisseling pakken de EU-lidstaten burgers aan die hun spaarcenten in het buitenland stallen om zo de fiscus in eigen land te ontvluchten. De EU-landen spraken woensdag af dat zij in de toekomst ook gegevens over bijvoorbeeld winsten van aandelen, aan elkaar willen gaan doorspelen.
Brievenbusfirma's
De Europese leiders vinden ook dat het gesjoemel met btw in de unie strenger moet worden aangepakt. Zij verwachten hierover uiterlijk eind juni overeenstemming. ,,Het gaat om grote bedragen'', benadrukte Rutte.
Volgens de premier zijn de zogenoemde brievenbusfirma's in Nederland niet ter sprake gekomen op de top in Brussel. Wel is afgesproken dat de EU-landen volledige helderheid willen over de belastingafdracht van multinationals in elk land. Hoe dat moet gebeuren, moet nog worden uitgewerkt. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!