Vanaf 7 september iedere zaterdag om 19.05 uur op NPO 1

Amersfoort krijgt eerste moderne asiel

Amersfoort krijgt eerste moderne asiel
Het eerste ultramoderne en duurzame dierenasiel van Nederland gaat zaterdag open in Amersfoort. Het asiel, dat Dierenbeschermingscentrum heet, biedt jaarlijks plaats aan ongeveer 3400 dieren in nood.

Veel asielen verouderd

De meeste asielen in Nederland zijn volgens de Dierenbescherming verouderd en dringend aan vervanging toe. Daarom bouwt de organisatie op een aantal plekken nieuwe dierenbeschermingscentra. Het tweede centrum is voorzien in het Limburgse Sittard, aldus een woordvoerder.


Meer ruimte, minder stress

In het nieuwe centrum hebben alle dieren meer ruimte dan wettelijk is voorgeschreven, zijn de soorten beter van elkaar gescheiden en zitten honden niet in hokken tegenover elkaar. Dat scheelt een hoop stress bij de beesten, aldus de Dierenbescherming. Ook is er minder kans op uitbraak van ziektes.


Milieuvriendelijk

Het asiel hergebruikt regenwater, wordt verwarmd met biomassa en is voorzien van zonnecollectoren. De dierenopvang zit gedeeltelijk ondergronds, om geluidsoverlast voor de omgeving te beperken.


Hoewel het centrum zaterdag pas echt de deuren opent, zijn de eerste bewoners al binnen. Vorige maand werden al enkele zwerfkatten opgenomen. ANP