Iedere zaterdag om 19.05 uur op NPO 1

Ambers Belbus: Amslod levert niet tegen afgesproken prijs

Ambers Belbus: Amslod levert niet tegen afgesproken prijs

Hoi beste Kassa-kijker,

Hier een bericht van een nog onbekend gezicht. Mijn naam is Amber Kortzorg en vanaf november presenteer ik voor jou Ambers Belbus. Wat betekent dat? Net als bij de normale Belbus krijg je van mij iedere week een kakelvers filmpje voorgeschoteld waarin ik individuele consumentenproblemen aanpak, maar dan online! Vanaf 7 januari zal ik ook op tv het stokje overnemen van Rutger Verhoeven en het nieuwe gezicht van De Belbus worden. Ik ga proberen me met net zoveel enthousiasme en passie voor jullie in te zetten als Rutger dat de afgelopen jaren heeft gedaan.

Met mijn achtergrond als journalist stort ik me met liefde in al jouw ellenlange mailwisselingen met lastige bedrijven. Samen gaan we ervoor zorgen dat Nederland weer een stukje rechtvaardiger wordt. Dus, heb jij een probleem met een bedrijf of een instantie, voel je je niet gehoord en wil je graag dat hier snel een oplossing voor komt? Dan hoor ik graag van je. Veel kijkplezier!


Fietstochten
Gabor en Renate Voros brengen hun vrije tijd graag door op de fiets. Op lange fietstochten nemen zij hun hondje Chicky vaak mee in een mand achterop bij Renate. De mand en Chicky wegen samen bijna tien kilo en dat is voor Renate best zwaar. Daarom heeft zij besloten voortaan op een elektrische fiets te fietsen. Maar Renate gaat door de E-bike zo hard, dat Gabor haar met geen mogelijkheid kan bijhouden. Iedere zomer fietst hij zich in het zweet, terwijl Renate al fluitend van terras naar terras zoeft. Daarom besluit Gabor dat het ook voor hem tijd is voor een E-bike.

Aanbieding
Om een goede keus te maken, verdiept Gabor zich grondig in het brede E-bike aanbod op internet. Hij speurt alle webwinkels af en bezoekt ook diverse fietsenzaken. Uiteindelijk valt hij voor de fietsen van Amslod. Dit bedrijf adverteert namelijk op de website, Facebook en in de reclamefolder met een 50% kortingsactie op alle E-bike modellen van 2017. Een elektrische fiets is een dure aanschaf en dus voelt Gabor hier wel wat voor. Bovendien is de fiets van Renate inmiddels acht jaar oud. Met deze kortingsactie zouden ze mooi twee fietsen kunnen aanschaffen voor de prijs van één.

Prijzen
Omdat er op de website geen prijzen staan vermeld, doet Gabor telefonisch een prijsopgave. De medewerker van Amslod noemt de verschillende prijzen op van de 2017 modellen en hierop geeft Gabor aan graag een proefrit te willen maken. Voor de zekerheid informeert hij nog naar de kortingsactie. De medewerker bevestigt dat deze inderdaad geldig is op de modellen die Gabor heeft uitgekozen. Uiteindelijk besluiten Gabor en Renate te gaan voor de Aston E-bike 2017 van - als aan de telefoon door Amslod vermeld - €2699 euro. Gabor bestelt de fietsen via de mail. Wegens de kortingsactie gaat hij er dus vanuit dat hij twee fietsen bestelt voor de prijs van €2699.

Verwarring
Al snel krijgt Gabor een mail terug van Amslod, maar niet met het bericht waarop hij had gehoopt. In deze mail staat dat de prijs van één fiets niet €2699 maar €2599 is. Dat is gunstig. Maar vervolgens schrijft de medewerker dat van die prijs geen 50% korting afgaat. De medewerker van Amslod zegt niets af te weten van deze actie.

Uiteindelijk biedt Amslod de fiets aan voor €2100 euro per stuk. Gabor en Renate staan versteld. Ze surfen snel naar de website om de aanbieding erbij te halen maar tot hun grote verbazing is deze van het internet gehaald. Gelukkig hebben ze de 50% kortingsactie nog wel fysiek op de reclamefolder. Ze mailen het hoofdkantoor van Amslod en vragen om uitleg. Amslod zegt dat de aanbieding berust op een misverstand en wenst Gabor veel succes met het zoeken van een andere fiets.

Recht
Volgens Jantine Pracht van Van Batenburg en Pracht Advocaten is de aanbieding die Amslod doet bindend. Het is een schriftelijk aanbod in de zin van de wet. Gabor heeft dit aanbod geaccepteerd en daarmee is een overeenkomst tot stand gekomen die moet worden nageleefd. Doet Amslod dit niet, dan kunnen zij een boete riskeren. Gabor en Renate staan dus volledig in hun recht de fietsen te eisen voor de afgesproken prijs. Zij sturen daarom een aangetekende brief naar Amslod waarin ze uitleggen de fietsen graag voor de afgesproken prijs te komen afhalen. Helaas krijgen zij hierop geen antwoord. Dus besluiten Renate en Gabor Ambers Belbus in te schakelen.

Oplossing
Gabor, Renate en hondje Chicky rijden samen met presentator Amber Kortzorg naar Amslod in Meppel. Daar legt woordvoerder Bert Jonkeren uit dat de prijs van €2699 die eerder door Amslod gecommuniceerd is, niet klopt. Volgens de woordvoerder is de prijs van de Aston E-bike €2899. En op deze prijs zit plotseling toch een korting van 50%. Waarom deze prijs – ook door het hoofdkantoor - niet eerder duidelijk is gemaakt, kan de heer Jonkeren helaas niet vertellen. Jonkeren zegt: “Er is een fout gemaakt door onze medewerker, die heeft de verkeerde prijzen doorgegeven.” Waarom deze fout niet rechtgezet is in de vele mails die over en weer zijn gestuurd? Jonkeren: ‘Waar gewerkt wordt, worden fouten gemaakt. Excuses hiervoor.” De woordvoerder is het ermee eens dat Amslod verantwoordelijk is op het moment dat haar medewerker de prijzen verkeerd communiceert. Toch blijft de woordvoerder bij zijn prijs van €2899 voor twee fietsen. En daar gaan Gabor en Renate dan maar mee akkoord.

Achteraf
Een week na het bezoek van Ambers Belbus, krijgt Kassa een mail van Amslod. Zij schrijven: “Wij hebben besloten om dergelijke discussies in de toekomst te voorkomen met klanten, door direct duidelijker te communiceren over de prijzen.” Voortaan staat er bij aanbiedingen dus gewoon één vaste prijs vermeld. Dat doet ons deugd.

Belbus
Wil jij Ambers Belbus ook inschakelen? Mail naar belbus@bnnvara.nl ter attentie van 'Amber Kortzorg'.