Iedere zaterdag om 19.05 uur op NPO 1

Android telefoons hebben slechte standaardbeveiliging

Android telefoons hebben slechte standaardbeveiliging

Androids standaardbeveiliging beschermt telefoons slecht tegen foute apps en phishing. Dit concludeert de Consumentenbond na onderzoek.

In de test van de Consumentenbond werden 21 gratis en betaalde beveiligingsapps bekeken. De prijs van de betaalde beveiligingsapps verschilt tussen de 7 euro en 40 euro. Daarnaast werd ook de beveiliging van Google, Play Protect en Safe Browsing getest.

Play Protect

Play Protect blokkeert maar 56 procent van de 2.000 malafide apps. De gemiddelde beveiligingsapp doet het een stuk beter en blokkeert 89 procent. 

Safe Browsing

De functie Safe Browsing moet standaardbrowser Chrome beschermen. Deze presteert echter nog slechter dan Play Protect. De functie blokkeerde geen enkele van de 250 phishingwebsites. Dit is een risico aangezien phishing op smartphones steeds vaker voorkomt en moeilijker te vinden is dan op computers.

Beste uit de test

De betaalde beveiligingsapp van Eset kwam het beste uit de test. De app blokkeert 91 procent van de malafide websites.

Extra beveiligingsapp

De Consumentenbond raadt Androidgebruikers die betere bescherming tegen phishing willen of regelmatig nieuwe of onbekende apps installeren aan om een goede beveiligingsapp te installeren.

Bron: De Consumentenbond