Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'Apparaatje voorspelt diabetes en overlijden'

22-11-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
dokter huisarts 930x520
Onderzoekers van het UMC Groningen hebben een nieuw slim meetapparaatje ontwikkeld dat het risico op type 2-diabetes, hart- en vaatziekten en het overlijdensrisico kan voorspellen. Het instrument, ter grootte van een baksteen, wordt op de onderarm gelegd en meet de weerkaatsing van licht door de huid (autofluorescentie). Met de uitkomsten kan in een vroeg stadium gekeken worden hoe risicofactoren bij patiënten, zoals roken en te weinig bewegen, verminderd kunnen worden.
Bekend is dat patiënten met diabetes type 2 een hoger niveau van bepaalde chemicaliën hebben, de zogeheten versuikeringsproducten (AGE's). De nieuwe 'AGE-reader' kan deze hogere niveaus meten.

Licht op huid

Het licht van deze reader schijnt op de arm. De huid van de arm weerkaatst het licht in een andere golflengte. ,,Door het licht in de veranderde golflengte te meten, kun je zien of de autofluorescentie van de huid is verhoogd. Deze simpele meetmethode doet geen pijn en kost slechts tien seconden'', aldus het Groningse universitaire ziekenhuis.

Uitslag

Hoe hoger de uitslag van de autofluorescentie, hoe groter de kans om type 2 diabetes of hart- en vaatziekten te krijgen, en hoe groter de kans om te overlijden. Voor het onderzoek is gebruik gemaakt van de medische gegevens van bijna 73.000 mensen. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!