Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'Autofabrikant volgt automobilist overal'

25-11-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
autosnelweg_02.jpg
Steeds meer moderne auto's versturen privacygevoelige data naar de autofabrikant, zonder dat de bestuurder daar weet van heeft. Het gaat om informatie zoals de laatste honderd bezochte parkeerplaatsen, routes en bestemmingen, maar ook informatie over rijgedrag en zelfs het gebruik van de veiligheidsgordel. Daarvoor waarschuwt de ANWB dinsdag.
Misbruik van data
Veel van deze 'computers op wielen' hebben een dataverbinding met de autofabrikant. Daarmee kunnen bijvoorbeeld technische storingen worden opgelost en bestaan er allerlei mogelijkheden om auto's veiliger te maken. De keerzijde van de medaille is dat er ook misbruik van kan worden gemaakt, en ruim 76% van de Nederlandse automobilisten is hier niet van op de hoogte blijkt uit het FIA-onderzoek.
Persoonlijke informatie
,,Het wordt allemaal geregistreerd en verzameld. Ook telefoonnummers, mailadressen en persoonlijke foto’s van de mobiele telefoon van de bestuurder worden verzameld op de harde schijf van de auto'', stelt de belangenclub.
Ongewenste situaties
De datastroom naar de fabrikant vergroot ook het risico op hacken. Dit werkt autodiefstal en verstoringen van veiligheidsfuncties in de hand. Verkoop of het doorgeven van de informatie aan derden, denk aan verzekeraars, kunnen leiden tot ongewenste situaties.
Probleem aanpakken
Van de Nederlandse automobilisten vindt 94% dat er een regelgeving komt die zorgt voor privacy van de automobilist. De ANWB wil in samenwerking met gezamenlijke clubs dit probleem onder de aandacht brengen bij de consument, politiek en fabrikanten in Nederland en Europa.
ANWB/ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!